Türkiye IŞİD’i destekledi mi?

IŞİD liderinin vücudunun ortadan kaldırılmış olması muhakkak ki yönettiği örgütün akıbetini etkileyecektir. Ama temsil ettiği zihniyetin akıbetini etkilemesini beklememek gerekir. Zira bu zihniyeti meydana getiren şartlar ve aktörler yerinde duruyor.

Bazıları IŞİD veya El Kaide gibi örgütlerin varlığını yalnızca dinin katı bir yorumunun eseri sayma eğiliminde.

Oysa radikal politik hareketler topluma ve otoriteye karşı tepkilerini, öfkelerini ifade etmek isteyen kesimlere bir “dil” sağlar. Belki bir meşruiyet zemini verir. Tıpkı 1960’larda, 70’lerde Marksizm’in yaptığı gibi… 

Radikal politik hareketler içinde yer alan hiç kimse inandığı dinin veya benimsediği teorinin gereği bunu yapmaz. Onu kişisel dünyası buna zorlar. Radikal politik hareketleri besleyen din veya ideolojiler değildir. Toplumsal sorunlardır. Kişileri buraya yönelten de kendi kişisel sorunlarıdır.

Bugün başta IŞİD olmak üzere birtakım terör gruplarının ortaya çıkışına sebep olan problemler aynı zamanda çağdaş medeniyetin krizine yol açtığı düşünülen problemler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En hakiki mürşit ‘parti hakikati’ 28 Mart 2024 | 158 Okunma ‘Cumhurbaşkanımızın talimatıyla’ hakikati haykırıyoruz 26 Mart 2024 | 570 Okunma Satmamak elinde değil mi? 23 Mart 2024 | 213 Okunma ‘İktidar Müslümanlığı’: Önce hükümetimizin selameti 19 Mart 2024 | 701 Okunma ‘Hükümet Müslümanlığı’ Gazze’ye karşı 16 Mart 2024 | 452 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar