Çin modeli kalmadı, heterodoks verelim

Ekonomi iyice yapboz oldu artık. Neredeyse ayda bir model değişiyor. Daha doğrusu, model aynı model. İkide bir adı değişiyor. Bir ara YEM dediler. Yeni ekonomi modeli… Sonra adı başka bir şey oldu, şimdi aklıma gelmiyor....

Ekonomi iyice yapboz oldu artık. Neredeyse ayda bir model değişiyor. Daha doğrusu, model aynı model. İkide bir adı değişiyor. Bir ara YEM dediler. Yeni ekonomi modeli… Sonra adı başka bir şey oldu, şimdi aklıma gelmiyor. Bilahare “Yeni bir şey deniyoruz” dediler. Ardından bu denenen yeni şeyin Çin modeli olduğunu söylediler.

Daha yakınlarda kısa bir süre “Hayek modeli” lafı dolaştı ortalıkta ama bu ad resmileşmeden unutuldu. Evet, bildiğimiz Hayek… Serbest piyasacı Avusturya ekolünün en önde gelen temsilcisi, ünlü iktisatçı ve siyaset bilimci.

İyi de ne alakası var bizim ekonomi modelleriyle bu Avusturyalı düşünürün?” diye soracak olursanız, iddiaya göre adı geçen saygın liberal iktisatçı meğer bir zamanlar “Faiz enflasyonun sebebidir” görüşünü savunmuş imiş.

Artık insanların zihninde mezkûr tezin sanıldığı kadar özgün olmadığı fikrini uyandıracağı endişesinden mi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rus devlet aklı orada, Türk devlet aklı nerede? 25 Nisan 2024 | 613 Okunma Gözümüzün önünde yapmayın şu anayasayı 20 Nisan 2024 | 235 Okunma CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 771 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 400 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar