Avrupa Birliği'ni ne yapacağız?

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin başından beri hep sıkıntılı olduğunu bilmeyen yok. Bu bakımdan bugünlerde yaşanan sorunların aslında ufak tefek siyasi anlaşmazlıklardan...

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin başından beri hep sıkıntılı olduğunu bilmeyen yok. Bu bakımdan bugünlerde yaşanan sorunların aslında ufak tefek siyasi anlaşmazlıklardan kaynaklandığını, istenirse bir çırpıda çözülebileceğini düşünmek yanlış. Ancak bizim “Avrupa camiası ile” ilişkilerimizi AB üyeliği konusuyla sınırlamak çok daha büyük bir yanlış.

Türkiye her şeyden önce bir Avrupa ülkesi. Avrupalı öbür ülkelerin kendi aralarında kurdukları birliğe bizi dahil etmek istemeyişleri bu gerçeği değiştirmiyor.

Nitekim başlangıçta Avrupa toprakları üzerinde kurulmuş olan, Ortadoğu’daki topraklarını anacak 16. yüzyıldan sonra elde etmiş olan Osmanlı İmparatorluğu da son devirlerinde Avrupa’daki bloklaşmaların dışında bırakılmaya çalışılmış ama sonradan bu dışlamanın sürdürülemez olduğu ortaya çıkmıştı. İngiltere ve Fransa’yla birlikte Ruslara karşı yaptığımız Kırım Savaşı’nın ardından 1856’da imzalanan Paris Antlaşması’nın maddelerinden biri Türkiye’nin Avrupa devletler topluluğunun bir üyesi kabul edilip toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının Avrupa devletlerinin ortak garantisi altına alınmasına ilişkindir. Paris Antlaşması’ndan birkaç ay önce Islahat Fermanı’nın ilan edilmiş olması da kuşkusuz tesadüf değildi. Ama konumuz bu değil şimdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rus devlet aklı orada, Türk devlet aklı nerede? 25 Nisan 2024 | 19 Okunma Gözümüzün önünde yapmayın şu anayasayı 20 Nisan 2024 | 235 Okunma CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 771 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 400 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar