Haçlı Seferleri sırasında İslam Dünyası

Bu dönemde, İslam dünyası korumasız ve başsız kalmış, siyasi birliği parçalanmıştı. Haçlılar, Müslümanların iç karışıklıklar ve taht kavgaları nedeniyle en zayıf...



Bu dönemde, İslam dünyası korumasız ve başsız kalmış, siyasi birliği parçalanmıştı. Haçlılar, Müslümanların iç karışıklıklar ve taht kavgaları nedeniyle en zayıf oldukları bir dönemde saldırmışlardı. Bu saldırı, beklenilmedik bir saldırı olunduğundan hazırlıksız yakalanmıştı. 
Büyük Selçuklu devletinde Melikşah sonrası taht kavgası yaşanmaktaydı. Büyük Selçuklu Devleti, Melikşah’ın ölümü üzerine oğulları arasında süren (26 yıllık fetret dönemi) taht kavgaları nedeniyle parçalanmış, Melikşah’ın her bir oğlu, kendi bölgesinde bağımsız olmuş, bu arada sık sık birbirleriyle savaşmaktaydılar. Onlara tabi olan hükümdar, bey ve emirlerde bu durumdan yararlanarak bağımsız olmuşlardı. Neredeyse, her şehir ayrı bir devlete dönüşmüştü. Bütün bu şehirler, kendi aralarında da sık sık savaşıyor, sık sık yeni ittifaklar kuruluyor, şehirler sürekli el değiştiriyordu. Emirler, kendi şahsi çıkarlarını öncelediğinden entrikalar, hileler ve savaşlar bitmiyordu.
Kendi bölgesinde kısmi bir başarı sağlayan birisi çıksa bile, öldüğünde bu sefer, oğulları ülkeyi bölüşüyor veya uzun sürecek iç savaşlara girişiyorlardı. İslam dünyası, tarihinde görülmemiş bir şekilde parçalanmıştı. 
Abbasilerin hakimiyeti ise sadece şekilden ibaret kalmıştı. Fatımilerin de eski askeri gücü kalmamış halifeler, vezirlerin kuklası haline gelmişti. Suriye ve Filistin’de ise güçlü bir devlet bulunmuyordu. Küçük beylikler ve hanedanlıklar halinde yönetiliyorlardı. Bölgede yine de en güçlü oluşum Suriye Selçuklularıydı.
Fakat Suriye Selçukluları da Halep ve Şam olarak ikiye ayrıldıklarından ve kendi aralarında sürekli iktidar m&uuml...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 359 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar