TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2

Orta Asya ülkeleri ile Türkiye’nin ilişkileri her ne kadar iyi gözükse de aslında bu iki kardeş toplum için istenen seviyede değildir. İki ülke arasında Özal döneminde başlayan gelişim ivmesi maalesef sonraki...

Orta Asya ülkeleri ile Türkiye’nin ilişkileri her ne kadar iyi gözükse de aslında bu iki kardeş toplum için istenen seviyede değildir. İki ülke arasında Özal döneminde başlayan gelişim ivmesi maalesef sonraki dönemlerde geliştirilememiştir. Bu durumun özel nedenleri olsa da sonuç olarak aynı kültüre sahip toplum açısından üzücüdür.

Biz bu yazımızda ilişkilerin kötü olmasının nedenlerini irdelemek yerine nasıl geliştirebiliriz? İki toplum arasında hangi alanlarda işbirliği sağlayabilir sorularının cevabını aradık ve bazı öneriler oluşturduk.

Öncelikle Orta Asya Türk Devletlerinin ekonomik anlamda güçlendirilmesi, ekonomik olanakların araştırılması ve işbirliği sağlanması gerekir. Toplumlar arasındaki ekonomik işbirliklerinin gelişmesi onları siyasal ve kültürel olarak yakınlaştıracaktır. Türkiye ve Orta Asya Devletleri arasında geliştirilmesi gereken ekonomik işbirliklerini kısaca şöyle özetleyebiliriz.

Yukarıdaki önerilerimiz ekonomik açıdan olanıdır. Fakat bölge ile kültürel ve tarihi münasebetlerimiz göz önüne alındığında kültür ve sanat alanında da bugünkü ilişkilerimizin seviyesinin oldukça düşük olduğunu görmekteyiz. Türkiye ile Orta Asya Türki Cumhuriyetleri arasında kültür ve sanat alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve toplumların yeniden birbirlerini tanımaları gerekir. Bunun için bazı önerilerimiz olacaktır. Bunlar;

Orta Asya Türk Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlayacak son ayağımız da siyasidir. Siyasi alanda oluşturulması gerekenleri de şu şekilde sıralayabiliriz.

l- Türk Dünyası Birliği adıyla bir Avrupa Birliği veya bir Arap Birliği gibi siyasi bir teşekkül kurulmalıdır. Bu teşekkül sayesinde ortak tavır alınabilir, siyasi ilişkiler geliştirilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.231 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 357 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 377 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 128 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.076 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar