HDP ve Baraj

Siyasi yorumların çoğunda meclis parametresi konusunda hep HDP barajı aşarsa şöyle olur, böyle olur denilmektedir.Fakat günümüzdeki HDP stratejisi ve bulunduğu durum onun barajı aşamayacağı ve HDP'nin geleneksel...

Siyasi yorumların çoğunda meclis parametresi konusunda hep HDP barajı aşarsa şöyle olur, böyle olur denilmektedir.

Fakat günümüzdeki HDP stratejisi ve bulunduğu durum onun barajı aşamayacağı ve HDP'nin geleneksel tabanı olan %5'i zorlayacağı şeklindedir.

Çünkü HDP bir yol ayrımına geldi ve seçimini kandilden yana yaparak Türkiye partisi olma misyon ve beklentisini yerine getirmedi. Haliyle elinde kalacak olan da bu olacaktır.

HDP'ye ödünç giden muhafazakar kürt oyları, onların beklentilerini bulamamaları nedeniyle başka partiye kaymış oldu. Bunun en bariz örneği Altan Tan'ın SP'den İstanbul adayı olarak göstermesidir. SP, HDP tabanındaki bu çözülme ve arayışı gördüğünden sık sık bu kesime yönelik mesajlar vermekte, yumuşak bir görünüm sergilemekte ve eski küskün tabanını çağırmaktadır. Sp, HDP'den ciddi bir oy devşireceğini gözlemekteyim. Özellikle doğuda halkın beğenisini kazanmış adayları koyması HDP'den küsmüş olan Ak partiye de içi sinmeyen veya Ak partinin adaylarından dolayı bu partiye mesafeli olan oyları kendisinde toplayacaktır. Yani Sp, Ak partiden çok HDP'den oy alacak, Ak partiden gelen oylar da listelere tepki sonucu olan oylar olacaktır.

HDP'ye giden chp ve sol oylarda da geriye dönüş gözlenmektedir. Özellikle milliyetçi sol oluşumlar, HDP'nin gösterdiği performanstan memnun kalmadılar ve bu oluşumla aralarına mesafe koymaya çalıştılar. Bu durumda chp'den giden milliyetçi sol oyların geriye dönüşü gözlenecektir. Sadece Ak parti karşısında güçlü gördükleri bazı adayları yine desteklemeye çalışacak olan bazı chp'liler dışında kimse kalmayacaktır.

Kaldı ki daha önceki süreçte Feto örgütünün Ak partinin milletvekili sayısı düşürmek için HDP'ye oy verme çalışmaları kendi partilerinin kurulması ile sona ermiştir. Bundan sonra Feto oluşumu kendi partileri olan ip'e oy verecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 359 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar