Kudüs’e yeni bir bakış

Kudüs, dünyanın en müstesna şehri… Şehirlerinden bile değil, tartışmasız en özel şehri… İnsanlık tarihinin en kadim mevzuları, güncel uluslararası siyasetin en tartışmalı konuları...

Kudüs, dünyanın en müstesna şehri… Şehirlerinden bile değil, tartışmasız en özel şehri… İnsanlık tarihinin en kadim mevzuları, güncel uluslararası siyasetin en tartışmalı konuları onun etrafında dönüyor. Daha da ötesi, dünyada başka hiçbir şehre benzemeyen yönleri var Kudüs’ün. Mimari çeşitliliği, sosyal dokusu, kültürel özellikleriyle, bir benzeri yok.

Kudüs şimdiye kadar ya salt bir siyasi konu ya da dini bir mevzu olarak gündemimize girdi. Çoğunlukla da gerilim ve çatışmanın konusu olarak. Oysa o ancak derin bir bilgelikle anlaşılabilecek bir olgu. Dini, kültürel, sosyolojik, siyasi anlamıyla çok yönlü bir bakış gerektiriyor.

İşte 2017 yılında kurulan Kudüs Platformu, bizleri böylesi bir bakışa davet ediyor. Başkanlığını, Belkıs İbrahimhakkıoğlu’nun yaptığı platform, başarılı bir grup medya profesyonelinin Kudüs seyahati sonucu kuruluyor. Duygudan doğan her şey kıymetlidir. Nitekim bir Kudüs seyahatinden, hüzün, kaygı, hürmet ve muhabbet hissiyle dönüyor, birikimlerini buluşturarak bir platform kuruyorlar.

2017 yılı; Kudüs’ün Yavuz Sultan Selim tarafından fethinin 500., Osmanlı Devleti’nin Kudüs’ten çekilişinin 100., İsrail’in Kudüs’ü işgalinin 50. yılı…

Platformun temel hedefi, Kudüs bilincini, kültürel, sanatsal, sportif, dini ve akademik etkinliklerle yaygınlaştırmak. Meseleyi tek bir kesimin ilgi alanından çıkararak ulusal ve uluslararası alanda daha geniş kitlelerin dikkatine sunmak. Kudüs’ün, dünya barışının yükseleceği yer olacağına inançla, bilgeliğin diliyle konuşma gayreti içindeler.

Platformun ilk büyük etkinliği, 29-30 Nisan’da gerçekleştirilecek olan ‘Osmanlılar Döneminde Kudüs’ başlıklı uluslararası sempozyum. Kudüs’e yeni bir gözle bakmak isteyenler, hafta sonu İstanbul’da, Cevahir Kongre Merkezi’nde etkinliği izleyebilirler. Platformun 2017 boyunca çeşitli sergi ve konserleri olacak. Tüm bu faaliyetler içinde, kalıcı olacağına inandığım bir çalışma ise, ‘Kudüs’te Osmanlı İzleri’ arşiv projesi… Kudüs Suriçi’nde Osmanlı eserlerinin envanterini çıkarmak yanında, günümüzdeki durumlarını tespit ederek, akademik ve stratejik kurumların dikkatine sunmak gibi bir amaçları var. Kudüs’ün tarihi mekanlarının envanterinin çıkarılması, Ortadoğu’daki siyasi anlaşmazlıkların tarihi arka planını sorgulamak açısından da, birinci el kaynakları günışığına çıkarmak bakımından önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar