Euro 2016 ve Fatih Terim!..

Viyana'yı muhasara eden Osmanlı Ordularının komutanı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, kentin yağmalanmasını önlemek için, saldırmayınca, yardıma gelen büyük Leh ordusuna zaman kazandırmış ve sonunda...

Viyana'yı muhasara eden Osmanlı Ordularının komutanı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, kentin yağmalanmasını önlemek için, saldırmayınca, yardıma gelen büyük Leh ordusuna zaman kazandırmış ve sonunda bozguna uğramıştı. Belgrad'a çekilirken yenilgiden sorumlu tuttuğu Budin Beylerbeyi İbrahim Paşa'yı da idam ettirmişti. İbrahim Paşa, boynunu kemende uzatırken, Padişah Dördüncü Mehmet'e haber yolladı..
"Padişahıma söyleyin.. Bu adam beni astırıyor. Ama Padişahım, yenilgi ve bozgun nedeniyle böyle güçlü bir Sadrazamın kellesini almayı sakın düşünmesin. Devlet-i Ali'yi bu durumdan kurtaracak tek kişi gene de odur. Çünkü, çevresindeki ve yönetimindeki pek çok makam sahibine ve orduya ancak o sözünü dinletebilir."

***
Daha ilkokuldaydım, tarihe pek meraklı babam, bize İkinci Viyana Muhasarası'nın acıklı hikayesini bir kış gecesi, sobanın etrafında anlattığında.. Tarihte en üzüldüğüm olaylardandır, o gün, bu gün.. Merzifonlu asılmasa, ertesi sene toparlanıp Viyana'ya bir daha yürüse, Osmanlı ve Avrupa Tarihi ne olurdu acaba diye hep düşünürüm.
Euro 2016 ve Fatih Terim yazım için bilgisayar başına oturunca, aklıma geliverdi, Merzifonlu'nun hikayesi.. Nedeni açık!.
Etrafa bakıyorum.. Fatih Terim'in kellesini isteyenler öylesine çoğunluktaki..
İki şeyi iyi ayırmak lazım.. Eleştirmek başka, kelle istemek başka.
Euro 2016'da Fatih Terim'i en çok eleştirenlerin başında geldim. Gelmekte de devam edeceğim.. Bu yazı dizisi bir yerde de onun için kaleme alınıyor zaten.. Yaşadıklarımızdan ders almazsak, başarıya ulaşmamız hayal olur.. Ders için de eleştiri gerek.. Haklı, haksız.. Fikir, herkese göre değişir.. Ama mesele, eleştirileni "Düşünmeye sevk etmektir.."
Başarı ancak, doğru düşünmek ve doğru karar almakla gelir. Her türlü eleştiri de, iyi değerlendirilirse, "Doğru" kararı vermeye yardımcı olur.
***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 275 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar