Rıza Sarraf'ın tutuklanması ne anlama geliyor

ABD New York Güney Bölgesi savcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan iddianameden hareketle, geçtiğimiz cumartesi günü işadamı Rıza Sarraf, Miami'de tutuklandı. 17 Aralık'ın arkasındaki 'üst aklı' ve...

ABD New York Güney Bölgesi savcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan iddianameden hareketle, geçtiğimiz cumartesi günü işadamı Rıza Sarraf, Miami'de tutuklandı. 17 Aralık'ın arkasındaki 'üst aklı' ve paralel yapının bu aklın içimizdeki kuklaları olduğunu tekrar kanıtlayan bir gelişme bu.
İddianamede Sarraf'a yöneltilen suçlamalar, "Birleşik Devletleri dolandırmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını ihlal etmek, banka dolandırıcılığı yapmak ve kara para aklamak" olarak geçiyor. Sarraf hakkında 75 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Sarraf dışında, iki ismin daha direkt suçlandığını görüyoruz. Bunlardan ikisi de Sarraf'ın İran'da iş yaptığı kişiler ve İran vatandaşı olan Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade. İddianameye konu olan suçlar da Sarraf'ın İran bankası Mellat ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki özel şirketlerle yaptığı para transferleri hakkında.
Peki Sarraf tam olarak ne ile suçlanıyor? ABD, 'İran devrimi'nden bu yana, bu ülkeye yönelik kıstasları değişen ekonomik ambargo uyguladı. Buna göre, ABD'nin dış politikasına ve millî güvenliğine tehdit teşkil eden ülkelerin ekonomik yaptırımlarla zayıflatılması ve tecrit edilmesi öngörülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Yabancı ajan’ kanunu 31 Mayıs 2024 | 1.286 Okunma Ölü toprağı 29 Mayıs 2024 | 2.687 Okunma Refah kapısı, şöhret kapısı... 28 Mayıs 2024 | 2.427 Okunma Srebrenitsa... 27 Mayıs 2024 | 2.367 Okunma Kongo parantezi 24 Mayıs 2024 | 2.606 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar