‘6 Patlar'ın 4'ü patlar mı?!..

Akşam Gazetesi Yazarı Hikmet Genç'in bugünkü (16.03.2022)''‘6 Patlar'ın 4'ü patlar mı?!..'' başlıklı yazısı.

Cumhur İttifakı milyon defa 'zamanında seçim' demesine rağmen, muhalefet "hemen seçim, derhal seçim" deyip durdu.

Sonunda Cumhur İttifakı yeni seçim kanununu Meclis'e getirdi. Geçerli olması için üzerinden en az 1 sene geçmesi lazım. Laftan anlamıyorlardı, cumhur ittifakı Meclis'e getirdiği yeni seçim kanunuyla anlatmaya çalıştı. 'Erken seçim niyetimiz yok'... (Muhalefet yarın yine; "5 dakka sonra seçim" der mi orasını bilemeyiz!)

Seçim barajı yüzde 7'ye düşürülüyor. Âlâ... 80 darbesinden kalma yüzde 10 barajından kurtulacağız.

İttifakları etkilemeyecek. Zira ittifak içerisinde yer alan her parti (ne oy alırlarsa alsın), ittifakın toplamda yüzde 7'yi geçmesiyle barajı geçmiş olacak.

Bu da güzel. İttifaklar güçlenecek.

Ama bir risk de var. İttifakları çoğaltabilir. Toplamda yüzde 7 alabileceğine inanan partiler müttefiklerinden ayrılıp ayrı bir ittifaklar kurabilirler.

En kritik madde ise şu. İttifak içindeki partiler aldıkları oy nispetinde vekil çıkartabilecekler.

İttifaklarda kartların bir daha karılmasına sebep olacak madde... Yani milletvekili çıkartmak istiyorsan müttefiklerinin oyları işe yaramıyor. Kendi oylarına bakacaksın. Artık, "artık" oylardan (beleşten) vekil çıkartmak yok.

Ne âlâ. Temsilde adalet budur.

Peki bu ne demektir?..

Abdülkadir Selvi meseleyi damardan anlatmış;

"Babacan'ın, Davutoğlu'nun ya da Karamollaoğlu'nun partisi seçimlere Millet İttifakı ile girdikleri takdirde, yüzde 7 barajını aşabilecekler. Ama milletvekili hesabı o ilde aldıkları oy sayısına göre yapılacak. Bu durumda milletvekili olmak istedikleri takdirde Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Temel Karamollaoğlu'nun CHP listelerinden seçimlere girmeleri gerekecek."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tek bir oyun bile ne kadar kıymetli olduğunu unutma! 27 Mayıs 2023 | 328 Okunma CHP'nin selameti için Erdoğan'a oy ver… 24 Mayıs 2023 | 736 Okunma Hani telefonlar acı acı çalacaktı?!.. 22 Mayıs 2023 | 1.099 Okunma Milliyetçilik oynayarak kazanacaklarmış!?.. 20 Mayıs 2023 | 454 Okunma Bu saatten sonra kimse size inanmaz!.. 17 Mayıs 2023 | 952 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar