'Peygamber Ocağı'nın ruhuna fatiha!

Faruk Sükan, 1960'lı yıllarda Adalet Partisi hükümetinin İçişleri Bakanı'ydı. “Zehir Hafiye” olarak bilinirdi. Solcuların “nefes alışlarını bile dinlemekle” övünürdü. 60'lı...

Faruk Sükan, 1960'lı yıllarda Adalet Partisi hükümetinin İçişleri Bakanı'ydı. “Zehir Hafiye” olarak bilinirdi. Solcuların “nefes alışlarını bile dinlemekle” övünürdü. 60'lı yıllarda solcu devrimci gençlerle sağcı ülkücü gençler arasında başlayan çatışmaları, “iti ite kırdırıyoruz” diye yorumluyordu.

Sükan, dönemin Başbakan'ı Süleyman Demirel'e şu öneriyi sundu; “Polis güçlendirilmeli, sayısı artırılmalı ve ağır silahlarla donatılmalı. Böylece olası bir askeri müdahaleye karşı koyacak silahlı bir kuvvet yaratılmalı.” Faruk Sükan, 27 Mayıs türü bir devrime karşı çare olarak bunu görüyordu!

Demirel'in cevabı “olmaz öyle şey” oldu. “Bir devletin bir ordusu olur. Olmaz öyle şey!”

ÇİLLER DE DENEDİ

“Zehir Hafiye”nin önerisini yıllar sonra Tansu Çiller gerçekleştirmek istedi. 1993 yılından sonra Çiller'in başbakanlığı döneminde polis teşkilatında köklü bir değişikliğe gidildi. O dönemde sayısı 150 bin olan polis teşkilatı güçlendirildi. Aydınlık’ın sonradan “Çiller Özel Örgütü” olarak adlandırdığı örgütlenme içinde Emniyet Özel Harekât Dairesi'ne özel önem verildi. Devletin örtülü ödeneğinden, Özel Örgüt'e fon ayrıldı. Silah tüccarı Ertaç Tinar aracılığıyla sözde “hibe” olarak polise ağır silahlar yasadışı biçimde getirildi.

Kutlu Savaş tarafından hazırlanan “Susurluk Raporu”nda bu marifetlerin tümü yazıldı. Tüm bunların açığa çıkarılmasında kuşkusuz Aydınlık'ın “haberde sınır tanımayan” olağanüstü çabasının büyük katkısı vardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu! (2) Akşener’in karakutusu 22 Nisan 2024 | 1.379 Okunma ‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu (1) 21 Nisan 2024 | 903 Okunma Mihri Belli 30 Mart 2024 | 326 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 313 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar