‘Çifte vatandaş’

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, ABD bayrağına ve temsil ettiği Cumhuriyet’e bağlılığın ifadesi olan yemin metnini (ABD’ye “Bağlılık Yemini” -Sadakat Yemini-” tekrar ederek...

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, ABD bayrağına ve temsil ettiği Cumhuriyet’e bağlılığın ifadesi olan yemin metnini (ABD’ye “Bağlılık Yemini” -Sadakat Yemini-” tekrar ederek Amerikan vatandaşı olduğunu biliyorsunuz. Gaye Erkan’ın, sağ el kalbin üzerinde bayrağa bakarak yemin etmesinin görüntülerine ulaşabilecek olan gazeteciyi şimdiden kutluyorum.

Çifte vatandaşlık bir kişinin aynı anda iki farklı ülke vatandaşı olması ve her iki ülkeye karşı yasal hak ve sorumluluk taşıması demektir. Çifte vatandaşlık, kişinin aynı anda birden çok devletle vatandaşlık bağının bulunmasını ifade eder.

Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler arasında Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke bulunmaktadır. Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir.

En az üç yıldır Green Card (Yeşil Kart) sahibi olarak Amerika’da yaşayanların Amerikan vatandaşı olabilmeleri için Birleşik Devletler Bağlılık Yemini etmeleri gerekmektedir.

Yemin şu şekildedir:

“Amerika Birleşik Devletleri Bayrağına ve temsil ettiği Cumhuriyet’e, Tanrı’nın nezdinde bölünmez tek bir Millete, herkes için özgürlük ve adalete bağlı kalacağıma söz veriyorum.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu! (2) Akşener’in karakutusu 22 Nisan 2024 | 1.382 Okunma ‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu (1) 21 Nisan 2024 | 903 Okunma Mihri Belli 30 Mart 2024 | 327 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 313 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar