Türk resminin duayeni hangi bildiriye imza attı?

Tarihe "Yön Bildirisi" olarak geçti. Bundan 57 yıl önce, 20 Aralık 1961'de, haftalık Yön "gazetesinin" ilk sayısı "Aydınların ortak bildirisi"yle çıktı. Yön etrafında toplanan aydınlar, "ortak...

Tarihe "Yön Bildirisi" olarak geçti. Bundan 57 yıl önce, 20 Aralık 1961'de, haftalık Yön "gazetesinin" ilk sayısı "Aydınların ortak bildirisi"yle çıktı. Yön etrafında toplanan aydınlar, "ortak inançlarını ve üzerinde anlaşmaya vardıkları ortak zemini" bu bildiriyle kamuoyuna açıkladılar.

Doğan Avcıoğlu'nun yönetiminde çıkan Yön, 27 Mayıs devrimi sonrasında, sivil ve asker aydınların bir "Kemalist- Sosyalist koalisyonu" gibidir.

Yön Bildirisini 156 aydın imzalar. Sonraki haftalarda bu sayı çok daha artacaktır. Aralarında Muammer Aksoy, Melih Cevdet Aydın, Ceyhun Atuf Kansu, Doğan Avcıoğlu, Fakir Baykurt, Deniz Baykal, Korkut Boratav, Alev Coşkun, Oktay Ekşi, Muzaffer Erdost, Turan Güneş, Rıza Güven, Abdi İpekçi, Suphi Karaman, Sami Küçük, Bahri Savcı, Sami Küçük, İlhan Selçuk, Turan Selçuk, İlhami Soysal, Cavit Orhan Tütengil vb. gibi değerli aydınlarımızın bulunduğu Yöncüler, "Atatürk devrimleriyle amaç edinilen çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için, sosyal adalet gerçekleştirmek, demokratik rejimi sağlam temeller üzerine oturtmak, iktisadi alanda hızla kalkınmak amacıyla bir program açıklıyorlardı.

TÜRK RESMİNİN DUAYENİ

 

Türk resminin duayenlerinden Adnan Turani'nin tabloları şimdi tüm dünyada sergileniyor. 17 Aralık 2016 günü yitirdiğimiz Turani, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'ya gönderilen ilk öğrenci olarak biliniyor. Turani'nin eserleri 1960'lı yıllardan günümüze kadar Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Hindistan, İsviçre gibi birçok ülkenin düzenlediği uluslararası bienal ve sergilerde yer aldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu! (2) Akşener’in karakutusu 22 Nisan 2024 | 1.379 Okunma ‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu (1) 21 Nisan 2024 | 903 Okunma Mihri Belli 30 Mart 2024 | 326 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 313 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar