Turizmdeki hareket sürüyor

Geçtiğimiz yıl 2016 yaralarını sarmaya başlayan turizm sektörü, 2018’de de iyileşmeyi hızla sürdürüyor. Dün gelen ilk çeyrek TÜİK turizm istatistikleri, yılın başındaki tablonun...

Geçtiğimiz yıl 2016 yaralarını sarmaya başlayan turizm sektörü, 2018’de de iyileşmeyi hızla sürdürüyor. Dün gelen ilk çeyrek TÜİK turizm istatistikleri, yılın başındaki tablonun böyle olduğunu söylüyor. Nitekim bu dönemde önceki yılın aynı çeyreğine turizm gelirlerimiz %31 oranında artarak 4,4 milyar dolara ulaştı. Söz konusu güçlü artışın arkasında ise, turist sayısındaki yükseliş başrol oynuyor. Zira ilk 3 ayda ülkemizden çıkış yapan “ziyaretçi sayısı”, 2017’nin aynı dönemine göre %26,4 artış kaydederek 6,1 milyon kişi oldu. Toplam turizm gelirimizin artmasındaki diğer faktör olan “kişi başı harcamalarda” ise, iki dönem arasında 696 dolardan 723 dolara yükselmiş %4 civarı bir değişim gözlemliyoruz.

Bu doğrultuda, 2018 ilk çeyrek verilerinde dikkat çeken turist artışını incelemekte fayda var. Özellikle milliyet bazında… Bu bağlamda, yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımızın söz konusu dönemdeki ziyaretçi sayısının %19,8’ini oluşturduğunu not düşerek başlayayım. Geçtiğimiz yıl ilk çeyrek bu oranın %22,1 olduğunu hatırlayacak olursak, yabancıların pastadaki payının genişlediği anlaşılıyor. Zaten “yabancı” ziyaretçi sayısındaki artışı tek başına ele alırsak da, %30’luk bir oranla karşılaştığımızı bu noktada belirteyim. Hatta kişi başı harcamalar tarafında da, kaydedilen ilgili artışın yabancılardan geldiği göze çarpıyor.

İRAN, ALMANYA VE RUSYA

O halde şimdi hangi milletlerin Türkiye’nin turist sayısına bu dönemde talep artışlarıyla başlıca katkıda bulunduğuna, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinin de yardımıyla bir göz atalım. Bu kapsamda yabancı ziyaretçiler arasında yılın ilk çeyreğindeki artış oranına destek veren bir numaralı ülkenin İran olduğu anlaşılıyor. İran’ı ise, sırasıyla Almanya ve Rusya izliyor.

Söz konusu üç ülke kuvvetli çift haneli büyümeler kaydederken, burada yaptığım sıralamanın “toplam artış hızına” katkı anlamına geldiğinin altını çizmek isterim. Bu anlamda Irak, Bulgaristan, Çin ve İngiltere de, ilk üçü takip eden ülkeler sıralaması olarak gözleniyor. Bunlar arasında en güçlü artış oranını ise, üç haneye yaklaşan bir rakamla Çin’in sergilediği dikkat çekiyor. Katkı bazında ilk 10’a giren diğer turist kaynaklarımız ise, Suudi Arabistan, İsrail ve Ürdün oluyor.

AVRUPA GEÇMİŞE DÖNÜYOR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.312 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar