Gelecek neslin sermayesi

Geçtiğimiz Cuma, Nobel Ödülü alan Paul Romer’dan yola çıkarak işlediğim “uzun vadede büyüme” konulu yazıda geçen unsurlardan biri de beşeri sermayeydi. Ülkelerin kalkınmasında kritik rol...

Geçtiğimiz Cuma, Nobel Ödülü alan Paul Romer’dan yola çıkarak işlediğim “uzun vadede büyüme” konulu yazıda geçen unsurlardan biri de beşeri sermayeydi. Ülkelerin kalkınmasında kritik rol oynadığı nicedir bilinen bu faktörün önemi, ekonomilerin bir dönüşüm yaşadığı ya da yaşaması gereken mevcut dönemde giderek odak noktası haline geliyor. Bu bağlamda Dünya Bankası’nın da, yürüttüğü Human Capital Project kapsamında birkaç gün önce Bali’de ilk kez yayımlamış olduğu Beşerî Sermaye Endeksi’ne (Human Capital Index-HCI) değinmekte fayda var.

Endeksi kısaca tanıtmak gerekirse; çalışma, bugün doğan bir bebeğin 18 yaşına ulaştığında sahip olması beklenen beşerî sermayeyi, ülkeler bazında ifade ediyor. Bu ise, üç ana ayak üzerine kurulu bir dizaynla ortaya çıkıyor: Hayatta kalma, eğitim ve sağlık…

Daha kapsamlı bir ifadeyle; doğan çocukların okul çağına kadar hayatta kalmaları, sağlıklı bir şekilde okulu bitirmeleri, yetişkinlik döneminde işgücünde kalınan sağlıklı dönem, tamamlanan okul süresi ve eğitimin kalitesi, endeksin hesaba kattığı göstergeler…

İşin yorumlama kısmına gelecek olursak; HCI’dan çıkan skorlar 0 ile 1 arasında seyrederken, 1 gelecekteki en iyi senaryoya işaret ediyor. Örneğin, x ülkesinin skoru 0,50 çıkarsa, şartlar nedeniyle orada uzun vadede ekonomik potansiyelin %50’sinden feragat edileceği anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, x ülkesindeki mevcut vaziyet devam ederse, gelecek nesil ancak potansiyelin yarısı kadar üretken olabilecek. Öte taraftan aynı ülkede mükemmel bir ortam sağlanması halinde ise, uzun vadede gelirin ciddi boy atması gibi bir yorum da söz konusu…

Bu bağlamda, endekste ilk sırada konumlanan Singapur 0,88’lik, en sonda yer alan Çad ise 0,29’luk skorlarıyla dünyanın iki ucuna dikkat çekiyor. HCI’da dünya geneline bakarsak da, ortalama skor 0,57 olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer ifadeyle, bugün global ölçekte tam manasıyla bir sağlık ve eğitim hizmeti mevcut olsa, dünyanın gelecek nesli çok daha üretken olabilir. Bu noktada endeks çalışmasının ana bulgularından biri, dünya genelinde bugün doğan çocukların %56’sı için potansiyel hayat boyu kazançların yarısından çoğunun heba olacağı yönünde…

HCI listesinin ilk sıralarını Asyalı gelişmişler domine ederken, ardından Avrupa ağırlıklı bir tablo gözleniyor. Türkiye ise 0,63 puanla 157 ülke arasında 53. sırada ve genel itibariyle Orta Avrupa’nın yükselen birtakım ekonomileri ile Çin, Malezya, Şili gibi diğer bazı yükselenlerle aynı kategoride bulunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar