Cari veriler

Geçtiğimiz hafta en yeni dış ticaret verileri açıklandı. Bu kapsamda ihracata dair son tabloyu evvela Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortaya koydu. TİM verilerine göre, Mayıs ayında ihracatımız...

Geçtiğimiz hafta en yeni dış ticaret verileri açıklandı. Bu kapsamda ihracata dair son tabloyu evvela Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortaya koydu. TİM verilerine göre, Mayıs ayında ihracatımız önceki yılın aynı dönemine göre %12,2 artarak 14 milyar dolar oldu. Bu gelişmenin arkasında ise, otomotiv, demir çelik, kimyevi maddeler, elektronik ve makine başta olmak üzere çeşitli sektörlerin başarılı performansları rol oynadı.

Ve TİM verilerinin ardından, Mayıs ayına dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) istatistikleri de çıktı geldi. Bilindiği üzere içerikteki altın ağırlıklı birkaç kalemlik farklılık nedeniyle, bu iki veri seti değişik görünümler sunabiliyor. İşte Mayıs döneminde de beliren böyle bir fark sonucunda GTB geçici dış ticaret verilerine göre ihracat %5,6 oranında bir artış kaydederek 14,3 milyar dolar seviyesine erişmiş gözüküyor. Bu bağlamda ilgili detaylardaki mevcut kısıtlı veriler, sektörel içerikte TİM verileriyle aynı mesajları taşıyor.

İTHALAT FRENİ

Bununla birlikte geçici nitelikteki GTB verilerine göre ithalatımız da, aynı dönemde %5,5 yükselerek 22,7 milyar dolar düzeyine işaret ediyor. Burada dikkat çeken husus ise, önceki aylarda bir nebze yavaşlama sinyalleri veren ithalatın Mayıs’ta bazın da tesiriyle frene basmış olması... Dış ticaret açığındaki genişleme hızını yavaşlatan bu durumun arkasındaki kuvvetli bir sebep, altın ithalatındaki o beklediğimiz gerilemenin ilgili dönemde belirginleşmiş olması…

Dolayısıyla altının yakın dönemdeki cari açık genişletici etkisi, şimdi bu cepheden yavaş yavaş bir normalleşme getirmeye aday. Bununla beraber eldeki doneler, altın dışındaki kısımda da Mayıs ayında hareketli bir ithalat olmadığına işaret ediyor. Kaydedilen artışın geriye kalan başlıca müsebbibi ise, fiyat etkisiyle de büyüyen enerji ve demir çelik haneleri olarak karşımıza çıkıyor. Hatta son dönemde üzerine bolca konuştuğumuz küresel enerji fiyatlarının, dün açıklanan Mayıs enflasyon verisinde de belirgin şekilde hissedildiğini gördük.

TURİST İLGİSİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar