Kalp sağlığınız iyiyse beyin sağlığınız da iyidir

Beyin damarlarındaki tıkanma veya beyne giden kan akışının yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkan beyin hasarları vasküler demans olarak adlandırılır. Alzheimer ve vasküler demansın altta yatan farklı nedenleri...

Beyin damarlarındaki tıkanma veya beyne giden kan akışının yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkan beyin hasarları vasküler demans olarak adlandırılır. Alzheimer ve vasküler demansın altta yatan farklı nedenleri olsa da belirtileri, görünümü ve tedavisi açısından çok fazla ortak noktası var.
Alzheimer hastalığı demansın en yaygın ve en iyi bilinen şekli olarak ortaya çıkar. Hafıza kaybı, problem çözme güçlükleri, ani ruh hali veya kişilik değişiklikleri ile kendini gösterir. Araştırmalara göre Alzheimer hastalığı olan kişilerin yarısından fazlasında bir veya daha fazla demans türü görülüyor, çoğunlukla da vasküler demans.

65 YAŞ ÜSTÜ 10 KİŞİDEN BİRİNDE...
Alzheimer hastalığı, beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozan amiloid ve tau adı verilen proteinlerin birikimi nedeniyle ortaya çıkar ve 65 yaş ile üzerindeki on kişiden birinde görülebilir. Ancak, sağlıklı yaşlı insanların da beyinlerinde yaşlanmanın normal bir parçası olarak küçük miktarlarda amiloid plak bulunabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar