Mümtaz bir şahsiyete dair

Fikri Tuna, Kuzey Kafkasyalı muhacir bir ailenin çocuğu olarak 1934’te Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine bağlı Temurağa (Kançuvey) köyünde dünyaya geldi.“Kançuvey köyü hacim...

Fikri Tuna, Kuzey Kafkasyalı muhacir bir ailenin çocuğu olarak 1934’te Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine bağlı Temurağa (Kançuvey) köyünde dünyaya geldi.

“Kançuvey köyü hacim itibarıyla küçük bir köy sayılsa bile, otuzlu yıllarda fikir ve kültür bakımından önemli birikime sahip bir köydü. Köyde birkaç müftü, Mısır’da yetişmiş büyük âlimler, Halep’te okumuş âlimler yaşamaktaydı. Hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde okulu olması sebebiyle köyde yaşayan kadın erkek herkes okuma ve yazma bilirdi. Sıradan halk tarafından Hülâsatü’l Beyan Tefsiri, Târih-i Taberi gibi ciddi eserlerin okunduğu ilim irfan meclisi köy, bu özelliğiyle komşu köylerden farklıydı.”

İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Şam’da, üniversiteyi Kahire’de (Ezher) okudu.

Ramazan el-Bûti, Mustafa Sıbai, Hasan Hudeybi gibi âlimlerin rahle-i tedrisinden geçti.

Kahire’de geçici hükümet kuran Cezayirli devrimcilerle tanıştı, sömürgecilerden evvel “sömürüye elverişlilik”ten kurtulmanın gereğine işaret eden mütefekkir Malik Bin Nebi’yi üstad edindi.

1962’de Kahramanmaraş müftüsü...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mudur? 15 Nisan 2024 | 4.173 Okunma Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 933 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 913 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.460 Okunma Fahreddin Paşa Sokağı 01 Ocak 2024 | 1.024 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar