Kazakistan’ın oyu

Karar Gazetesi Yazarı Hakan Albayrak'ın bugünkü (19.09.2022)''Kazakistan’ın oyu'' başlıklı yazısı.

Kazakistan’ın kurucu lideri Nursultan Nazarbayev, 2019’da iktidarı Kasım Cömert Tokayev’e devretti.

İktidarı devretti derken…

Devletin resmiyetteki başı artık Tokayev olsa da rejim hâlâ Nazarbayev rejimiydi.

Nazarbayev, Güvenlik Konseyi’nin başkanıydı.

İstihbarat teşkilatının başında, Nazarbayev’in sadık elemanlarından -eski başbakan- Karim Massimov bulunuyordu.

Massimov’un birinci yardımcısı, Nazarbayev’in yeğeni Samat Abiş’ti.

Ülke ekonomisinin baş aktörleri Kazak-Gaz, KazakTransOil ve Ulusal Girişimciler Odası, Nazarbayev’in üç damadına emanetti.

Vs, vs, vs…

2022’nin ilk günlerinde meydana gelen -ayaklanma çapındaki- nümayişler bu durumu değiştirdi.

Sözde iktidarını özde iktidara çevirmeye karar veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, o günlerden itibaren Nazarbayev ve şürekâsını tasfiye etti.

“Onun (Nazarbayev’in) şahsi katkılarıyla oluşturulan oligarşik yapı Kazakistan’ı sömürdü. Ülkemizin gelirleri artmasına rağmen halk refahtan payını alamadı. Yeni yıldan bu yana yaşadığımız çalkantılar ve büyük değişimin ardından Kazakistan’da yeni, derin bir reform süreci başlıyor” diyerek, selefinin ismini banka tabelaları dahil her yerden silmeye de başladı.

17 Ocak 2022’de bu köşede “iktidarı devraldığı 2019’da Nazarbayev’e hürmeten adını Nursultan olarak değiştirdiği başkente Astana adını iade etmesi yakındır herhalde” diye yazmıştım.

Evvelki gün (Cumartesi) onu da yaptı.

Böylece Nazarbayev’in mirası tamamen hiç oldu.

Nursultan’dan Astana’ya dönüş kararı kadar dikkat çekmeyen ama ondan da önemli olan bir gelişme: Kazakistan’ın BM’de Rusya’ya muhalefeti.

16 Eylül Cuma günü BM’de, Genel Kurul’a hitap etmek isteyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin konuşmasına imkân verilip verilmemesi oylanmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 923 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 907 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.458 Okunma Fahreddin Paşa Sokağı 01 Ocak 2024 | 1.019 Okunma Karabağ’da öyle Gazze’de böyle 11 Aralık 2023 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar