Yeni bölgesel jeopolitiğin habercisi...

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile “Güvenlik ve Askerî İşbirliği Mutabakat Muhtırası” hem içeride hem de dışarıda epey tartışma konusu oldu.

Hem bu mutabakatlar hem de Doğu Akdeniz’de yaşananlar, sadece Libya’ya dair değil, genel olarak bölgede şekillenmekte olan yeni jeopolitik resme dair epey veri sunuyor. Bu mutabakatlar ve Erdoğan’ın, talep olması halinde Libya’ya asker gönderilebileceğine dair açıklamalarıyla Türkiye hem Libya özelinde hem de Doğu Akdeniz genelindeki sıkışmışlığını aşma hem de belli iktisadi, enerji ve jeopolitik hedeflerine ulaşmayı arzuluyor. Bu minvalde, asker gönderme açıklamasının en öncelikli hedefini hem askerî hem de siyasal olarak epey sıkışmış olan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) direncini yükseltmek oluşturuyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Suriye politikasının siyasi hedefi ve aş 10 Şubat 2020 | 2.077 Okunma Suriye politikasının siyasi hedefi ve aşil topuğu 09 Şubat 2020 | 10 Okunma İdlib, Libya veya ‘yeni dünyanın’ hakika 03 Şubat 2020 | 211 Okunma Muhasebe 27 Ocak 2020 | 161 Okunma Libya üzerinden Avrupa’yı okumak 20 Ocak 2020 | 1.847 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar