Türkiye’den sömürge manzaraları

Eylem Tok, trafik canisi oğlunu Mısır üzerinden ABD’ye kaçırdı. Neden? Çünkü velet ABD vatandaşı.ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması var ama, ABD’nin bugüne kadar iade...

Eylem Tok, trafik canisi oğlunu Mısır üzerinden ABD’ye kaçırdı. Neden? Çünkü velet ABD vatandaşı.

ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması var ama, ABD’nin bugüne kadar iade ettiği pek kimse yok. Etmeye gönlü olsa daha ABD vatandaşı bile olmayan terör elebaşı Fettullah Gülen’i iade ederdi. Bu oğlanın ise cebinde kapı gibi Amerikan pasaportu var, sıkıysa al bakalım.

Peki pasaport o cebe nasıl girmiş?

Türkiye, çifte vatandaşlık konusunda sınırlamaları olan bir ülke değil. Yani bir Türk vatandaşı gidip istediği bir başka ülkenin, hatta iki veya daha fazla ülkenin vatandaşı olabilir. Bu, kuşaklar boyu Avrupa’da yaşayan gurbetçileri düşününce gayet makul bir uygulama. Ama vatandaşlık edinmenin farklı yolları da var.

Misal, bir adam gidip İspanya’dan 500 bin Avroluk bir ev alsa, önce ailesi ile birlikte beş yıllık oturma izni, ardından da İspanya vatandaşlığı alabilir. Türkiye’deki bir daire fiyatına şipşak vatandaşlık ve Türk kanunlarına karşı AB pasaportu koruması… Oh ne ala!

ABD vatandaşlığı ise genellikle çocuklar üzerinden tercih edilen bir şey. ABD yasaları, ABD’de doğan her bireye vatandaşlık hakkı veriyor. Zengin kadınlar doğum yapmalarına yakın, atlayıp ABD’ye gidiyorlar. Çocuklarını orada doğurup önce ABD vatandaşı sonra burada kaydettirip TC vatandaşı yapıyorlar. Çocuk 21 yaşını doldurduğunda ise ebeveynler de onun üzerinden ABD vatandaşlığı başvurusu yapabiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sinan Ateş cinayetinde tuhaf gelişmeler 08 Mayıs 2024 | 4.874 Okunma AK Parti’ye verilen akıllar ve sıvışanlar 06 Mayıs 2024 | 2.784 Okunma Kadınları da toplatacak mısın vali bey? 03 Mayıs 2024 | 3.223 Okunma Abdullah Gül’ün çakarlıları 01 Mayıs 2024 | 3.987 Okunma Atatürk tüccarlığı 26 Nisan 2024 | 3.355 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar