İki marş iki kafa

Geçen yazıda Cumhuriyetimizin 100. Yılı Marşı ile CHP’nin Fazıl Say’a yaptırdığı “alternatif” marşı müzikal estetik açısından kıyaslamıştık. Şimdi gelin bu iki...

Geçen yazıda Cumhuriyetimizin 100. Yılı Marşı ile CHP’nin Fazıl Say’a yaptırdığı “alternatif” marşı müzikal estetik açısından kıyaslamıştık. Şimdi gelin bu iki marşı bir de sözler açısından inceleyelim.

Fazıl Say’ın marşının sözleri Ayten Mutlu’ya ait. Ana teması el ele tutuşup küçük hayaller kurmak ve mutlu olmak üzerine. Şaka yapmıyorum, gerçekten böyle. CHP’nin Cumhuriyet’in yüz yılına uygun gördüğü şiir, ay ışığı romanslarının ucuz bir kopyasından ibaret: Kedere inat türküler söyleyelim, ışık dolsun kalbimize, toprak gülsün, dünya dönsün…

Marşın içinde numunelik olsun bir tane Cumhuriyet, bir tane Türkiye, bir tane Türk sözcüğü geçmiyor! Bunu ahmaklık veya beceriksizlikle açıklamak mümkün değil. Belli ki bu semboller kasten alınmamış, kullanılmamış. Marşta özellikle Türklüğe yer verilmemiş olması çok açık bir tercih.

Peki sözlerde Atatürk var mı dersiniz? Sadece bir yerde “Atamın mavi gözleri” şeklinde geçiyor. Hangi ata, hangi göz bilmiyoruz, Türkiye’nin istikbali ile mavi gözlerin ne ilgisi var onu da bilmiyoruz. Ama bunun CHP’ye hakim olan Atatürk tüccarlığının bir göstergesi olduğunu biliyoruz. Bu ifade, Atatürk’ü fikirlerinden koparıp bir yelek, bir çift göz, bir dans veya bir bardak rakıya indirmeye kalkan kalpazanlığın yansımasından başka bir şey değil.

İletişim Başkanlığının yaptırdığı marşa gelince… Sözlere hakim olan hava, Cumhuriyet'in geçmiş yüzyılından ziyade gelecek yüzyılın hedefleri ile şekillenmiş. Geçmişe yönelik vurgular, düşmana karşı mücadele ve birlik ruhu üzerine. Bir de tabi en önemli yerde, nakaratta yer verilmiş olan Atatürk var: “Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz / Gazi’nin açtığı bu kutlu yolda yürüyeceğiz hepimiz.” Yani marş, kaştan gözden, gömlekten süveterden söz ederek göz boyamıyor, açıkça “Atatürk’ün yolunda yürüyeceğiz.” diyor.

Kömürcü’nün marşında, bolca Cumhuriyet, Türkiye, Anadolu, vatan, millet, ulus sözcükleri var. En önemlisi ise kısa bestede iki kez Türklüğün geçmesi. Tek başına bir cümle, “Kahraman yarattı Türk’ü yaratan” cümlesi bile CHP’nin kozmopolit ve köksüz şarkısını ezip geçiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazeteciler ve geziler… 20 Mayıs 2024 | 14 Okunma CHP iktidarı için darbe planı 17 Mayıs 2024 | 2.946 Okunma Bir tuhaf darbe teşebbüsü! 15 Mayıs 2024 | 5.434 Okunma CHP övgüleri kabak tadı verdi 13 Mayıs 2024 | 2.056 Okunma Soylu için yapmamıştık, bari Filistin için yapalım 10 Mayıs 2024 | 2.388 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar