Her şey pahalı, emek ucuz

Son yazımda korkunç kira artışları sebebi ile büyük şehirleri terk etmek zorunda kalan “yerlilerden” söz etmiştim. İstanbul’da yeni başlayan bir akım da oda kiralama. Kiralama sitelerinde artık kiralık...

Son yazımda korkunç kira artışları sebebi ile büyük şehirleri terk etmek zorunda kalan “yerlilerden” söz etmiştim. İstanbul’da yeni başlayan bir akım da oda kiralama. Kiralama sitelerinde artık kiralık oda ilanları göze çarpıyor. İlk bakışta sevimli bir çözümmüş gibi konuşulan bu işin arkasında aslında çift taraflı bir dram var.

Merkezi semtlerde vakti ile bir ev sahibi olmayı başarmış yaşlı insanların emekli maaşları artık yaşadıkları mahallelerde bir kahve içmeye bile yetmiyor. Geçinebilmek için ek gelire ihtiyaç duyuyorlar. O yaşta iş bulmaları imkansız, yapabilecekleri tek şey evlerinin bir kısmını kiraya vermek.

Kiracılar ise kazandıkları maaş bir ev kiralamaya yetmeyen insanlar. Eskiden sadece Şişli gibi muhitlerdeki büyük müstakil evlerde görülen oda kiralama işi şimdi şehrin her yerine yayılıyor. Bir zamanlar liberallerin “aynı dairede üç aile yaşıyormuş” diyerek alay ettiği Sovyetler Birliği koşulları 40 yıl sonra İstanbul’da hortluyor.

Teksas’ı konuşur gibi Esenyurt’u konuşuyoruz ya hani, Esenyurt aslında bir emekçi bölgesi. Zaten sözünü ettiğimiz mafyalar, çeteler de o insanların emeğine çökerek, evlatlarına tasallut ederek palazlanıyor.

Esenyurt olayı ile ilgili yazımdan sonra pek çok mesaj aldım. İnsanlar, müteahhit kılığındaki bu çetelere nasıl birikimlerini kaptırdıklarını, ev alırken nasıl dolandırıldıklarını anlatıyorlar. Ticaret yaparken malına çökülenler, parasını kaptıranlar, haraç vermek zorunda kalanlar…

Çetelerin bir ucunun PKK’ya dayandığı, bir anda zenginleşen grupların paravan şirketlerin arkasında PKK’nın parası ile tefecilik yaptıkları söyleniyor. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi daha ağır iddiaları ise söylemiyorum bile. Esenyurt’ta yaşayan yüzbinlerce namuslu insan çocuklarının bu dünyaya mahkum olmaması için çırpınıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazeteciler ve geziler… 20 Mayıs 2024 | 40 Okunma CHP iktidarı için darbe planı 17 Mayıs 2024 | 2.946 Okunma Bir tuhaf darbe teşebbüsü! 15 Mayıs 2024 | 5.434 Okunma CHP övgüleri kabak tadı verdi 13 Mayıs 2024 | 2.056 Okunma Soylu için yapmamıştık, bari Filistin için yapalım 10 Mayıs 2024 | 2.388 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar