Avrupa vizeyi daha da zorlaştıracak

Avrupa Birliği, Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırma konusunu sonbaharda gündeme alacakmış. Avrupalılar bu havucu kullanmaya bayılıyor. Çünkü vizesiz seyahat hayalinin bizdeki orta...

Avrupa Birliği, Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırma konusunu sonbaharda gündeme alacakmış. Avrupalılar bu havucu kullanmaya bayılıyor. Çünkü vizesiz seyahat hayalinin bizdeki orta sınıfın aklını başından aldığını biliyor. Nasıl almasın ki? İnsanlar iki yıldır vize kuyruklarında işkence çekiyor, üstelik bir de üstüne onca para ödeyerek!

 Vize muafiyeti ihtimalini bizim basın -doğal olarak- flaş haber olarak duyurdu. Bazılarında olumlu bir heyecan dalgası oluştuğu da anlaşılıyor. Dost acı söyler, şimdiden haber veriyorum: Boşuna heveslenmeyin Avrupa vizeyi falan kaldırmayacak, hatta vize işlemlerini zorlaştırmaya devam edecek.

 Nereden mi biliyorum?

 Birincisi Avrupa - Türkiye ilişkilerinin son kırk yılına bakan bir göz, Avrupalıların Türkiye’ye yönelik tutumlarını en iyi açıklayacak terimin “iki yüzlülük” olduğunu görür. Vize konusu da evirip çevirip önümüze koydukları bir aldatmacadan fazlası değil.

 İkincisi, Avrupa Birliği şu sıralar bırakın vizeleri kaldırmayı, aksine sınırlarından içeri girişi zorlaştırmaya odaklanmış durumda. Halihazırda AB’ye vizesiz girebilen 60 ülkeye yönelik vize benzeri özel bir izin sistemi geliştirildi. ETIAS adı verilen sistem seneye devreye giriyor. ABD, Kanada ve İngiltere gibi ayrıcalıklı ülkelerin vatandaşları bile AB’ye girmek için, parasını yatırıp ETIAS’dan giriş izni almak zorunda kalacak.

 Avrupa vize konusunda sözünü hiç tutmadı, Türkiye’ye hep yalan söyledi, bugün de söylüyor. Ama kabahat onlarda mı onların yalanlarına bile isteye inanan bizde mi tartışılır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazeteciler ve geziler… 20 Mayıs 2024 | 14 Okunma CHP iktidarı için darbe planı 17 Mayıs 2024 | 2.946 Okunma Bir tuhaf darbe teşebbüsü! 15 Mayıs 2024 | 5.434 Okunma CHP övgüleri kabak tadı verdi 13 Mayıs 2024 | 2.056 Okunma Soylu için yapmamıştık, bari Filistin için yapalım 10 Mayıs 2024 | 2.388 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar