Bu film çocuklara İstanbul’un tarihini anlatacak

TRT Çocuk ekranında büyük küçük herkesin severek izlediği çizgi dizi 'İstanbul Muhafızları', beyazperdeye uyarlandı. Çocuklara İstanbul'un güzelliklerini ve tarihini anlatan çizgi dizinin film...

TRT Çocuk ekranında büyük küçük herkesin severek izlediği çizgi dizi 'İstanbul Muhafızları', beyazperdeye uyarlandı. Çocuklara İstanbul'un güzelliklerini ve tarihini anlatan çizgi dizinin film versiyonunun çekimleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Filmdeki maceraya; çizgi dizinin senaristi, yönetmeni ve yapımcısı da dahil oluyor ve İstanbul'daki efsanevi Ab-ı Hayat çeşmesini bulmak için yola çıkıyorlar.
Hidiv Kasrı, Yerebatan Sarnıcı, Yuşa Tepesi, Büyük Valide Han, II. Mahmud Bendi, Balat ve Sultanahmet gibi İstanbul'un tarihi yapıları ve bölgelerinde çekilen filmde ünlü oyuncular rol alıyor. Suna Selen (Ayşen), Ali Uyandıran (Veli Dede), Funda Güray (Aslı), Ahmet Ayaz Yılmaz (Murat), Gözde Mukavelat (Burcu), Berk Yaparel (Coşkun), Ziya Çiçek (Cemil), Merve Sevin (Ece); filmin oyuncu kadrosunu oluşturuyor. Pedagoglar ve tarih araştırmacılarının danışmanlığında hazırlanan 'İstanbul Muhafızları', yeni kuşaklarda tarihi değerleri ve kültürel mirası koruma bilincini oluşturmayı hedefliyor.


'İstanbul Muhafızları'nda kahramanlar; hem şehri koruyor, hem de çocuklara eğitici bilgiler veriyor.

GERÇEK VE ÇİZGİ İÇ İÇE
'Aslı', 20'li yaşlarının sonundadır ve 'İstanbul Muhafızları' çizgi dizisinin senaristidir. Patronu 'Ayşen', 'Aslı'dan Gümüşçüler Çarşısı'nı tanıtan bir bölüm yazmasını ister. 'Aslı' araştırma yapmak için 72 yaşındaki 'Veli Dede'nin dükkanına gittiğinde kendini büyük bir gizemin içinde bulur. Rivayete göre; İstanbul'un altındaki saklı hazinenin sırrı gümüş ustalarına emanettir. Bu sırrın günümüzdeki koruyucusu ise 'Veli Dede'dir. Fakat bilinmeyen şey; bu hazinenin altın, elmas veya yakut olmadığıdır. Hazine; kendisinden içenleri hastalıktan ve yaşlılıktan uzak tutan Ab-ı Hayat'tır.
'Aslı', dükkana gittiğinde iki adamın 'Veli Dede'yi sıkıştırdığını görür. 'Veli Dede', sırrı koruyabilmek için 'Aslı'yı müşterisi gibi karşılar. 'Aslı'ya küçük bir şişe verip onu dükkandan çıkarır. 'Veli Dede', 'Aslı'ya, efsanelere konu olan Ab-ı Hayat'ın küçük bir şişesini ile gizemli bir harita vermiştir. Ancak dükkandaki iki adam, 'Veli Dede'nin yaptığı kurnazlığı anlar ve 'Aslı'nın peşine düşer. Kalcılar Han'da yaşanan arbedede 'Veli Dede'nin verdiği şişe kırılır. Ab-ı Hayat'ın gücüyle senaryodaki çizgi film karakterleri gerçek dünyaya geçiş yapar.
Çizgi dizinin dört kahramanı 'Mehmet', 'Zeynep', 'Ali' ve 'Elif'; şimdiye kadar Rumeli Hisarı, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi ve Kapalıçarşı gibi İstanbul'un tarihi mekanlarını kötülerden koruyor. Dörtlü, İstanbul'u ve tarihi çocuklara sevdiriyor. 'İstanbul Muhafızları'nın yapımcılığını İBB Kültür A.Ş. üstleniyor. Filmin vizyon tarihi ise henüz net değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
UNESCO’nun koruduğu Acara Ormanlarını keşfe hazır mısınız? 04 Mayıs 2024 | 67 Okunma TikTok’ta Karagül Hanımlar ahlaki çöküşün yansıması 28 Nisan 2024 | 135 Okunma Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut 28 Nisan 2024 | 52 Okunma ‘Mutluluğu aramak yanlış, en doğrusu gerçekten yaşamak’ 27 Nisan 2024 | 50 Okunma Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar