Pazar yazıları -55-

Sevgi itaattir; sevilenin hâlleriyle hâllenmektir. Hem Allahü tealayı sevdiğini iddia eden ve hem de Allahü tealanın düşmanlarıyla ahbaplık yapan kişi yalancıdır. Çünkü birbirine zıt iki sevgi aynı...

Sevgi itaattir; sevilenin hâlleriyle hâllenmektir. Hem Allahü tealayı sevdiğini iddia eden ve hem de Allahü tealanın düşmanlarıyla ahbaplık yapan kişi yalancıdır. Çünkü birbirine zıt iki sevgi aynı kalpte bulunmaz. Allahü tealayı sevebilmek için ‘teberri’ lazımdır; zira teberri olmadan tevelli olmaz! Yani, Allahü tealanın düşmanlarını düşman bilip onlara buğzetmeden Allahü teala sevilmez, sevilemez.
Ayrıca; sevgi yukarıdan aşağıyadır; Allahü teala bizi sevmeden biz O’nu sevemeyiz. Cenab-ı Hakk kudsi hadisinde; "Kulum bana bir karış yaklaşınca, ona bir arşın yaklaşırım" buyurur.
İbn-i Arabi hazretleri (kuddise sirruh) Futuhat-ı Mekkiyye’sinde, sevenlerin özelliklerini anlatırken şu ince bilgileri verir:
"…Sevgisi karşısında Allahü tealanın ahlakıyla ahlaklanarak, O’na kavuşmak üzere kendisine koşmalısın! Çünkü O, seni (senin O’nu sevmenden) önce sevmiştir. İşte bu da O’nun senin üzerindeki (kudret) elidir.. Çünkü sevgi O’ndan başladıktan sonra, sevgiye karşı yapacağın her iş, başlangıçta sana yönelen bu (ilahi) sevginin sonucudur.
…Sevenlerin bir özelliği de, kara sevda, kendinden geçmektir. Onlar, kendilerinden geçmiş ve belli bir yöne yönelmeksizin avare dolaşırlar. Allahü tealayı sevenler bu niteliğe daha layıktır. Bir insan (kendi gibi) bir yaratığı sevip avare dolaşabilmektedir. Bu durum ise, sevginin kendisini sıkmasından ve sevdiğine kavuşamamak korkusundan kaynaklanır. Allahü tealayı seven ise böyle değildir; o, vuslattan (kavuşmaktan) emindir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -3- 11 Mayıs 2024 | 62 Okunma Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 67 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 162 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 53 Okunma Seçim analizi -8- 01 Mayıs 2024 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar