Pazar yazıları -2-

İslam boyun eğmek demektir. Dış görünüş itibariyle boyun eğdiğinde insan, görünüşte Müslüman olur. Gerçek Müslümanlık için (içinden de Müslüman olunması için)...

İslam boyun eğmek demektir. Dış görünüş itibariyle boyun eğdiğinde insan, görünüşte Müslüman olur. Gerçek Müslümanlık için (içinden de Müslüman olunması için) insanın, içiyle de boyun eğmesi gerekir. İşte; ‘dil ile ikrar (kabul ettiğini beyan), kalp ile tasdik' (içiyle de boyun eğmek) bu demektir.

Muhakkik ehli âlimler; gerçek manada (içiyle ve dışıyla) Müslüman olunca, kişinin içi imanla temizlenir buyururlar. Peygamber efendimize (aleyhisselam) bir grup insan gelip, Müslüman olduklarını ve sadaka istediklerini belirttiler. Bunun üzerine Cebrail aleyhisselam, Cenab-ı Hakk’ın şu vahyi ile indi: "İman ettik dediler. De ki: İman etmediniz, Müslüman olduk deyin. İman kalplerinize girmiş değil." Hucurat-14)

İman, faydalı ve cehennemde ebedi kalmaktan kurtaran batını temizlik demektir. İman nuru, ateşe (cehenneme) siperdir. Öyle ki; Sırat’tan geçmekte olan Mü’mine cehennemin; "çabuk geç; zira senin iman nurun benim ateşimi söndürüyor!" diyeceğini Peygamberimiz haber veriyor.

İmanın aslı ‘Tevhid’dir. Tevhid kelimesinden murad, batıl ilahlara ibadeti yok etmek ve Hakk’ın (celle şanühu) ma’budiyyetini ispattır. (İbadet edilecek yalnız O vardır.)

Kelime-i tevhid (La ilahe illallah-Allahü tealadan başka ilah (ibadet olunmaya layık) yoktur), tarikatı, hakikati ve İslamiyyeti ihtiva etmektedir. (Seadet-i Ebediyye-914)

Hadis-i şerifte buyruldu ki: "Kelime-i tevhid, terazinin bir kefesine, gökler ve yer diğer kefesine konsa, bu kelimenin kefesi, diğer kefeden ağır olur."

İmam-ı Rabbani Hazretleri, 1. Cilt 272. Mektubunda buyuruyor ki: "…Bütün mü’minlerde bulunan gaybden imanın çok dereceleri vardır. Bu imanın en yüksek derecesi Peygamberlere (salat ü selam onların üzerine olsun) uymakla hasıl olan imandır."

Aynı mektuptaki; "Ehl-i sünnet âlimleri buyuruyor ki, istidlal ile yani akıl ile bularak hasıl olan iman, taklid ile yani başkasına uyarak hasıl olan imandan daha üstündür. Hatta âlimlerin çoğu, istidlal imanın şartıdır. Taklid ile hasıl olan iman, iman olmaz buyurmuşlardır. Siz ise, iman-ı taklidi daha üstündür diyorsunuz?" sorusuna, bakınız ne cevap veriyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -3- 11 Mayıs 2024 | 55 Okunma Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 67 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 162 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 53 Okunma Seçim analizi -8- 01 Mayıs 2024 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar