Köle ve cariye meselesi

İslâm’ın yumuşak karnı sanılan veya böyle takdim ve telkin edilen bazı konular vardır, bunlardan biri de kölelik ve cariyeliktir. Bu konuda kafası karıştırılmış veya kendisi kafa karıştırmak...

İslâm’ın yumuşak karnı sanılan veya böyle takdim ve telkin edilen bazı konular vardır, bunlardan biri de kölelik ve cariyeliktir. Bu konuda kafası karıştırılmış veya kendisi kafa karıştırmak isteyen bir kişiden gelen sorularla cevaplarını takdim ediyorum:

Ahzab 59. ayette tefsirde cariyelerin başörtüsü takmaması gerektiği belirtiliyor. Burada hür kadınların şeref durumları daha yüksek olduğundan dolayı örtmek zorunda olduğu yazıyor. Şimdi benim sorularım şunlar:

1) Tesettür fıtrî ise neden cariyelere de olmuyor?

2) Birçok dini kitapta Allah’ın insanların dış görünüşüne, makamına bakmadığı belirtilir ama burada sırf cariye olup şeref açısından az olduğundan dolayı başörtüsü takılmıyor. Bu Allah’ın insanların makamına baktığını hâşâ göstermez mi?

3) Ahzab 59. ayette rahatsız edilmemeleri için tesettür getiriliyor, hâşâ Allah niçin getirmemiş? Onlar da rahatsız edilecek ama tesettür olmadığından ötürü, öyle mi?

4) Bu bir net köle, cariye ayrımı değil mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ahlâk kirli bilgi kirli 21 Temmuz 2024 | 320 Okunma Şeriat niçin tartışılıyor yâhû 14 Temmuz 2024 | 883 Okunma Dört ayaklı ısırıyor, iki ayaklı yakıyor 30 Haziran 2024 | 295 Okunma Bir hadiste İslâm ve kardeşlik 23 Haziran 2024 | 187 Okunma İki bayram hatırası 16 Haziran 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar