Irak Türkmenlerinin güvenliği

TÜRKİYE, Irak ve ABD arasında Musul tartışması devam ediyor. Bağdat’ın yaptığı açıklamalar ve BM başvurusu karşısında Başbakan Binali Yıldırım, Türk askeri...


TÜRKİYE, Irak ve ABD arasında Musul tartışması devam ediyor.

Bağdat’ın yaptığı açıklamalar ve BM başvurusu karşısında Başbakan Binali Yıldırım, Türk askeri varlığının Başika’da kalacağını, Irak’ın önce, Türkiye’ye yıllardır Irak topraklarından saldıran PKK’yı etkisiz kılma sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Başika krizi geçen yıl aralık ayında yeniden alevlenmişti. Türk F-16’sının Rus savaş uçağını düşürmesinden kısa süre sonra Bağdat, Başika’yı gündeme getirmiş ve krize dönüştürmüştü. O gün Rusya’nın yanındaki İran’ın etkisi altında Başika’ya tepki veren Bağdat, bugün ABD’nin etkisi altında aynı tepkiyi veriyor.

Aralık 2015 Başika krizi ABD’nin de araya girmesiyle, “inisiyatif ve koordinasyon” mutabakatı adı altında, Türkiye’nin bölgeye takviye birlikler göndermeyi durdurması, bir kısım birliğini de Barzani bölgesine çekmesiyle sonuçlanmıştı.

Bugün yaşanan Başika krizinin Musul operasyonu öncesinde patlak vermesinin nedeni, ABD’nin Musul’u Irak merkezi güçleriyle DAEŞ’ten temizleyeceğine inanmış olması. Bağdat’ın Şii yönetimi, Türkiye’nin Başika’da eğittiği yerel güçlerin Sünni olduğu gerekçesiyle operasyona katılmasını istemiyor. Türkiye’nin eğittiği güçler ise Şii ağırlıkla Irak ordusunun komutası altına girmeyi reddediyor ve Musullu olduklarını, oluşturdukları askeri güçle Musul’un kurtarılmasında aktif olacaklarını savunuyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 1.109 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.180 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar