Baykal'ın ve Başbuğ'un teşhisleri

15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve FETÖ ile ilgili olarak CHP'nin bir önceki lideri Deniz Baykal ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, kayda geçirilmesi gereken değerlendirmeler yaptılar. Baykal ve...


15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve FETÖ ile ilgili olarak CHP'nin bir önceki lideri Deniz Baykal ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, kayda geçirilmesi gereken değerlendirmeler yaptılar.

Baykal ve Başbuğ’un, 15 Temmuz’daki darbe girişimine koydukları teşhis ortaktı. 

Her ikisi de bu kalkışmanın, doğrudan Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyet’i ve demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu vurguladılar ve daha önceki askeri darbelerden farkını ortaya koydular.

Bu teşhis, FETÖ ile mücadele açısından büyük önem taşıyor. 

Daha önceki askeri darbeler, hiyerarşik olarak komuta kademesi tarafından planlanmış veya 27 Mayıs’ta olduğu gibi bir cunta tarafından planlanıp uygulanmıştı. Eski darbe ve darbe girişimlerinin ortak özelliği TSK tarafından yapılmış olmasıdır. 

15 Temmuz ise TSK dışında planlanıp, sivil terör örgütü FETÖ’nün TSK içinde yuvalanmış asker mensupları tarafından girişilmiş bir darbe teşebbüsüydü. 

Daha önceki askeri darbeler demokrasiyi askıya alıp iktidarı devirmiş ancak laik Cumhuriyet’e yönelmemişti, ancak 15 Temmuz demokrasiyle birlikte laik Cumhuriyet’i de ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. 


BAYKAL’IN TEŞHİSİ
Deniz Baykal, CNN Türk’te katıldığı Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan, Abdülkadir Selvi ve Hande Fırat’ın sorularını yanıtlarken, 15 Temmuz darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve demokrasinin ötesinde doğrudan doğruya Atatürk’e karşı yapılmış bir girişim olduğunu söyledi. 

FETÖ’nün kalkıştığı bu kanlı darbe girişiminin hedefinin laik Cumhuriyet’i yıkmak ve böylece rövanş almak olduğunu vurguladı. Amacının Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyet’i ve demokrasiyi ortadan kaldırıp, din devleti kurmak olduğunun altını çizdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 1.109 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.180 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar