Sıradanlaştırılıp değersizleştirilen 100. yıl kutlamaları

Cumhuriyet yazarı Feyzi Açıkalın bu hafta 'Sıradanlaştırılıp değersizleştirilen 100. yıl kutlamaları' başlıklı yazısını kaleme aldı.

TRT, “İyi ki varmış!” dedirtecek bir kararla Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamalarını ertelediğini duyurdu. “Tarafsız” bir kamu iktisadi kuruluş niteliğini çoktan yitirmiş TRT, bu kararıyla siyasi rejimi sıkıntılı takiye halinden kurtarırken, diğer yandan ülkeyi uyandırıyordu. Hemen tepkiler gelecekti.

AKP siyasi iktidarı Covid-19’dan, her türlü doğal yıkıma kadar uzanan aralıktaki olayları Allah’ın bir lütfu görme alışkanlığını edinmişti. Çıkmaza soktukları ülke yönetiminde bu kez İsrail-Filistin kavgasını Cumhuriyet kutlamalarını erteleme, dahası hiç yapmama bahanesi olarak kullanacaktı.

Aslında bunda şaşılacak bir yön yoktu. AKP iktidarı çok uzun süredir resmî bayram kutlamalarını bağlamından koparmış, değersizleştirmişti. Devletin öncülüğünde kutlanmayan 100. yıl da, her türlü takviminin içine yerleştirilmiş sıradan bir etkinlik gibi görülmekteydi. Aktivitelerine isim, başlık sıkıntısı çekenler 100. yıla sarılmıştı.


Bir Amerikan kahve firması kullanıp atılır bardakların üstüne sloganlar yerleştirirken, bir diğer ilçe belediyesi düzenlemekte olduğu uluslararası caz festivalini istiklal marşı ile açıp, sıraları dolduran yabancı izleyiciye 100. yıl kutlaması olarak Türk bayrağı sallatmıştı. Yine üniversiteler, etkinlik takvimleri dolsun diye rutin sanatçı anmalarını 100. yıl bağlamında gerçekleştiriyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ah şu çöl tozları 27 Nisan 2024 | 76 Okunma Son Güneş Tutulması örneğinde bilimin popülerleştirilmesi 13 Nisan 2024 | 45 Okunma Umarım 2054 yerel seçimlerinde 30 Mart 2024 | 41 Okunma Ergun Hiçyılmaz’ın ardından 14 Şubat 2024 | 449 Okunma Deve pazarlığı 27 Ocak 2024 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar