İsrail durgunlaştı.. Dünyada hava aleyhlerine döndüğü için olabilir mi?

Gazze cephesinde bir durgunluk seziliyor. İsrail kara harekatını hala başlatmadı. Sebep ne olabilir? Bir ihtimal, Gazze’de yaşayanlara yönelik ‘topyekün savaş’ tehdidinin beklediği hareketlenmeyi henüz tam anlamıyla...

Gazze cephesinde bir durgunluk seziliyor. İsrail kara harekatını hala başlatmadı. Sebep ne olabilir? 

Bir ihtimal, Gazze’de yaşayanlara yönelik ‘topyekün savaş’ tehdidinin beklediği hareketlenmeyi henüz tam anlamıyla yerine getiremediği içindir.

Mısır, Hamas’ın Gazze’de daha önce görülmemiş çapta bir eyleme hazırlandığını üç gün önceden haber verdiği halde, İsrail yönetiminin -bunu siz Netanyahu olarak anlayınız- uyarıya kulak asmamasını farklı yorumlamışa benziyor. Bu sebeple de, Gazze’nin kuzeyinde yaşayanların güneye doğru hareketlenmesi ancak Sinai’deki Rafah kapısının açık tutulmasıyla olabileceği halde, Mısır yönetimi buna yanaşmaz görünüyor.

ABD dışişleri bakanı Blinken bu yönde baskı yapmak ve Rafah’ın açılmasını sağlamak üzere Mısır’a gitti.

Kapı hiç değilse Gazze’de yaşayan Batılı ülke vatandaşları için açık tutulacaktı, Mısır o konuda bile isteksiz davranıyor.

İsrail’in ilk tepki olarak başlatacağını duyurduğu Gazze’ye yönelik kara harekatını geciktirmesinin muhtemel bir başka sebebi daha olabilir: Yalnızca İsrail’deki bütün imkanlarla yetinmeyip dünyanın dört bir tarafında kendisine sempati duyan uluslararası medya gruplarının, geçen Cumartesi günü ve sonrasında yaşananları İsrail bakış açısından duyurmalarını sağlamasına rağmen, ilk gün geçtikten ve özellikle ‘intikamcı’ yaklaşım iyice belli olduktan sonra, global algıda değişimler yaşanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birileri hep gizli kalacağını sansalar bile, gerçekler gün gelir mutlaka ortaya çıkar  05 Mayıs 2024 | 1.727 Okunma İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 1.585 Okunma CB Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşmesi samimi havada geçmiş.. Bu bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı… 03 Mayıs 2024 | 1.250 Okunma İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 879 Okunma Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 1.464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar