CB Erdoğan Gazze konulu zirve için Suudi Arabistan’a gidiyor.. Umutları kırmak istemem ama…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, orada toplanacak olan İslam İşbirliği Örgütü’nün 8. Olağanüstü zirvesine katılmak üzere, bugün, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, orada toplanacak olan İslam İşbirliği Örgütü’nün 8. Olağanüstü zirvesine katılmak üzere, bugün, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gidiyor. 

İslam İşbirliği Örgütü‘nün (İİÖ) bu olağandışı zirvesi Filistin’de yaşananlar konusunda.

Örgütün kuruluşu da yine böyle bir olay üzerineydi.

Bir Musevi radikal, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’yı yakmaya kalkışmış ve bu olay İslam dünyasında büyük tepkilere yol açmıştı. 

21 Ağustos 1969 tarihinde meydana gelen olay sonrasında, Suudi Arabistan kralı Faysal İslam dünyasını harekete geçirme girişimini üstlenmiş ve Mescid-i Aksa’yı yakma olayından bir ay sonra, 25 Eylül 1969 tarihinde, ülkesinin o zamanki başkenti Cidde’de faaliyete geçmek üzere, sonradan İİÖ adını alacak İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) kurulmasına öncülük etmiştir.

Kral Faysal, 1973 yılındaki Arap-İsrail savaşında –Yom Kippur Savaşı– ABD’nin İsrail’e maddi ve manevi destek vermesi üzerine de, petrol üreticisi ülkeler örgütü (OPEC) üzerindeki etkisini kullanarak, savaşta İsrail’i destekleyen ülkelere petrol satılmamasını sağlamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birileri hep gizli kalacağını sansalar bile, gerçekler gün gelir mutlaka ortaya çıkar  05 Mayıs 2024 | 1.727 Okunma İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 1.585 Okunma CB Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşmesi samimi havada geçmiş.. Bu bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı… 03 Mayıs 2024 | 1.250 Okunma İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 879 Okunma Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 1.464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar