Kamusal alanda kullanılan duygusal şiddet dili

-Küresel dünyada sınırlar ortadan kalkıyor. Despot ülkeler istedikleri ülkenin sınırlarını yol geçen hanına çeviriyor.Bakınız Afganistan, bakınız Irak, bakınız Suriye.Müslüman...

-
Küresel dünyada sınırlar ortadan kalkıyor. Despot ülkeler istedikleri ülkenin sınırlarını yol geçen hanına çeviriyor.Bakınız Afganistan, bakınız Irak, bakınız Suriye.
Müslüman ülkelerin başına bela örenler, kendi ülkelerinin sınırlarını korumak için seferber.
Büyük hikaye ile küçük hikaye daima aynı yolda ilerler.
Küresel dünyada sınırlar belirsizleşirken, bireylerin küçük hayatlarında da içerisini ve dışarısını ayırmaya yarayan eşik yavaş yavaş ortadan kalkıyor.
“İçerisi” ve “dışarısı” arasındaki sınır ortadan kalkınca, kimin kime niçin kızdığı belli olmayan bir öfke iklimi ortaya çıkıyor.
Öfke iklimini engelleyecek olan en önemli bariyer adab-ı muaşerettir.
Fakat ne yazık ki,adab-ı muaşeret eksikliğini çoğu defa “ideolojik” bir durum olarak kabul etme yanılgısına düşüyoruz.
II-
Medeni insan nerede, nasıl davranacağını bilir.Kimden ne isteyeceğini ve neyi istemeyeceğini, kime sitem edeceğini kime sitem edemeyeceğini bilir. Yani bilmesi gerekir. Lakin ülkeler arasındaki sınırların müphemleşmesi ile doğru orantılı bir şekilde kişiler özel hayatları ile kamusal hayat arasındaki sınırı, mesafeyi koruyamıyor; koruyamadığı gibi birbirine karıştırıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Almanlar et başında” 26 Nisan 2024 | 44 Okunma Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 723 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar