Alet üzerinden hiyerarşi okumaları...

Misafir adabını bilirsiniz. Ev sahibi adabını. Bir evde misafir olma adabını bilirsiniz. Kapıdan içeri girince “bizim mahalle”de ayağa terlik sunulur. Gelenlere hal hatır sorulur.Hatta tekrar tekrar sorulur. Sorunun ve cevabın...

Misafir adabını bilirsiniz. Ev sahibi adabını. Bir evde misafir olma adabını bilirsiniz. Kapıdan içeri girince “bizim mahalle”de ayağa terlik sunulur. Gelenlere hal hatır sorulur.Hatta tekrar tekrar sorulur. Sorunun ve cevabın değişmediği soranın ve cevap verenin değiştiği bir tekrarlama ritüelinin içinde sabırla bekleneceğini bilirsiniz.. Tekrar tekrar hal hatır sormalar. İyi demek adet olmuş iyi diyelim iyi olalım/Allah bu günümüz aratmasın/n'olsun işte iç güveysinden hallice.

Ne zamana kadar devam etti bu törensel karşılayış?
1980'lere kadar devam etti.
Tv'nin evlerin baş köşesine oturmasıyla beraber akşam oturmalarında hal hatır sorma ritüeli olabildiğince kısaltıldı.
Uzaktan kumandanın icadıyla beraber misafir ve ev sahibinin “ikram” tarzı da bir hayli değişti. Kalabalık bir salonda hane halkı ve misafir otururken ille de açık duran o aletin kumandası kimde olacaktır mesela?
Her şeyin eşitlendiği ya da eşitlenmese de eşitlik imajı üzerinden pazarlandığı günümüz şartlarında hiyerarşik üstünlüğü temsil eden bir iki alet kalmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 722 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 150 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar