‘Sur’lar yıkılmasın!

Dokuz gün boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağının sona ermesi üzerine Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki ağır tablo da gün yüzüne çıktı. Diyarbakır’ın dört merkez...

Dokuz gün boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağının sona ermesi üzerine Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki ağır tablo da gün yüzüne çıktı.

Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinden biri olan Sur, son zamanlarda terör örgütünün sebep olduğu bir yıkıma şahit oldu. Camiler yandı, evler tahrip oldu ve ilçede yaşayanlar göç etmeye başladı. Fotoğrafların, ilçede yaşananları ne ölçüde yansıttığı tartışılır; ama bu tablo bile durumun vahametini ortaya koyuyor.

Sur, Dıyarbakır’ın ‘merkez’i sayılır. İlçede çok sayıda tarihî cami de var. Diyarbakır aynı zamanda bir ‘sahabe şehri’dir. Hz. Süleyman Camii ve içinde bulunan 27 sahabe makberleri, Anadolu’nun en eski ve ilk ibadete açılan ve İslâm dünyasında beşinci Harem-i Şerif olarak isimlendirilen Diyarbakır Ulu Camiyi de yine bu ilçededir. Böyle bir ilçenin terörle birlikte hatırlanması başlı başına bir çelişkidir. Ve bu ilçedeki bazı camilerin yakılması ve meydana gelen diğer yıkımlar, tarif edilmez bir acı ve hüzün kaynağı olmuştur.

Sur ilçesinde bulunan ve bombalanma neticesinde çıkan yangınla kullanılamaz hâle gelen ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camii’nin hâlini gören ne der? Fotoğraflara bakılırsa cami ayakta kalmış, ama hükmen yıkılmıştan da beter durumda. Yanmayan hiçbir şey kalmamış. Camiden çekilen fotoğraflar, ‘savaş’ta bile ancak bu kadar tahrip olabileceğini fısıldıyor.

Tahrip olan sadece camiler değil. İlçeden gelen fotoğraflar bazı evlerin de aynı akibete uğradığını gösteriyor. Nasıl ifade etmek lâzım bilmiyorum, ama ortada çok ciddî bir durum, dert ve problem var. Delik deşik olan duvarlar bize bir şeyler anlatmalı değil mi? Bu yıkıma sebep olanların bertaraf edilmesi icâb etmez mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar