İsrafta ipin ucu kaçmış

Herkesin bildiği üzere Türkiye’nin derin yaralarından biri de israf alışkanlığıdır.İsraf denildiğinde akla sadece ekmek israfının gelmesi kimseyi yanıltmasın. Ekmekte ve gıdada elbette büyük bir...

Herkesin bildiği üzere Türkiye’nin derin yaralarından biri de israf alışkanlığıdır.
İsraf denildiğinde akla sadece ekmek israfının gelmesi kimseyi yanıltmasın. Ekmekte ve gıdada elbette büyük bir israf var, ama israf bununla sınırlı değil. Devletin her kademesinde büyük bir israfla karşı karşıyayız. Öyle ki israfın maddî büyüklüğünü bile doğru dürüst hesaplayabildiğimiz söylenemez.

Yöneticilerimiz de zaman zaman israfa karşı mücadele baştatıp tasarruf tedbirleri alınacağını ilan ederler. Tedbirler ilân edilir, fakat sıra bunları uygulamaya gelince maalesef yapılmaz.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na misafir olmuş ve kamuda her alanda başlatılacak tasarruf seferberliğine ilişkin değerlendirmesinde, devletin kamuda tasarruf seferberliğine öncülük etmesi gerektiğini hatırlatmış.

Yatırım ve personel harcamaları hariç bütün kalemlerden tasarruf edileceğine dikkati çeken Canikli, şöyle konuşmuş: “Genel bütçeye dahil olsun olmasın, kamudaki herkes bu tasarrufu yapacak. Önümüzdeki günlerde rakam ortaya çıkacak. Ciddî bir tasarruf bekliyoruz. Hem halka, piyasaya örnek olması açısından, hem de kamunun tasarruflarının normal mantıksal bir durum haline gelmesi açısından bunu önemsiyoruz. Zaman zaman kamunun da durup kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Farkında olmadan ipin ucu kaçabiliyor.” (AA, 14 Temsuz 2016)

Şiddetle arzu ederiz, fakat “kamudaki herkes bu tasarrufu yapacak” sözünün hayata geçebilmesine imkân ve ihtimal veren var mı? Bence yok..

Eski bakanlardan Ömer Dinçer de kamudaki israfa dikkat çekip yapılan yanlışların bir kısmını sıralamış. Dinçer’in tesbitleri şöyle: “Hükümetlerimiz, harcamaları kontrol altına alabilmek için geleneksel olarak ‘israfı önleme veya tasarruf genelgeleri’ yayınlar. Bu genelgelerle gereksiz lojman yapımı, makam aracı alınması, telefon masrafları, yurtdışı seyahatleri, sosyal tesis yapım ve kullanımı vs. kontrol altına alınmaya çalışılır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar