Orucu fırsata çevirme ve modern oruç meseleleri

Demiştik ki, oruç yeni bir varoluştur. Yani otuz gün oruçla sizin maddi ve manevi varlığınız rektifiyeden geçer, tortular atılır, paslar silinir ve siz artık oruçtan önceki siz değil, yeni bir siz olursunuz....

Demiştik ki, oruç yeni bir varoluştur. Yani otuz gün oruçla sizin maddi ve manevi varlığınız rektifiyeden geçer, tortular atılır, paslar silinir ve siz artık oruçtan önceki siz değil, yeni bir siz olursunuz. Bedeniniz yenilendiği gibi, maneviyatınız da yenilenir. Eğer artık bu yeni var oluşunuzu bozmadan sürdürürseniz gelecek Ramazan’da bir kademe daha yükselmiş olursunuz. Böyle böyle Allah’a olan seyriniz de ilerler. Sürdüremezseniz ikinci Ramazan’da yeniden başlar ve yeni bir imkân daha elde etmiş olursunuz.

Orucun yan kazanımları

Sırf dünyaya bakan yönü için bile Ramazan bulunmaz bir fırsattır. Oruçla sadece Allah rızasını düşünenler ise hem onu hem bunu elde ederler. Allah rızası asıl saik, yani niyetin yüzde elliden fazlası olmakla beraber orucu, bu dünyevi faydalarını da hesaba katarak tutanlar, belki sevapları öbüründen az da olsa yine her ikisini de elde ederler.

Şunları her yıl yüzlerce kez duyarız: Oruç israf ayı değil, israfı önleme eğitimi alma ayıdır, böyle olmalıdır. Buna rağmen Ramazan’da marketlerdeki hareketlenmeler artıyor, fiyatlar yükseliyor, çöpe atılan ekmekler çoğalıyor. Demek ki talep artıyor, insanlar daha çok yiyor. Oysa bunun tam aksi olmalı, Ramazan’da talep de israf da azalmalı, marketler dinlenmeli.

Şaşaalı iftarlardan kaçınmalıyız, hem evimizde hem toplu iftarlarda buna dikkat etmeliyiz.

Ramazan, sigara denen muzır varlığı bırakmak için de çok büyük bir fırsattır. Sadece bunun başarılması bile kişiye Ramazan nimeti olarak yeter. Daha önce sigaranın ne korkunç bir alışkanlık olduğunu yazmış ve hiçbir fıkıhçının sigaraya helal diyemeyeceğini anlatmıştım. ‘Sigara konusunda son söz’ diye girerseniz yazıyı bulursunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 263 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 268 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 350 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 799 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar