Yard.Doç. Dr. Nebi Miş: Partili Cumhurbaşkanı denetim için imkandır

CUMHURBAŞKANI PARTİLİ OLUR MU?  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş için referandum süreci işlerken siyasi partiler ve çevreler de iki cevaptan biri etrafına toplanmaya başladı. Hayır...

CUMHURBAŞKANI PARTİLİ OLUR MU? 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş için referandum süreci işlerken siyasi partiler ve çevreler de iki cevaptan biri etrafına toplanmaya başladı. Hayır cephesini oluşturan blok CHP-HDP’den oluşuyor ama bu kez bloğun başını 7 Haziran’a giden süreçten farklı olarak CHP çekiyor. Saadet Partisi ile Vatan Partisi, sol-sosyalist partilerle BBP gibi beş benzemez de aynı cephede bulunmakta. Terör örgütleri PKK ve FETÖ’nün hayırcı olduklarını açıklamaları ise -şimdilik- konumuz dışı. Konumuz “partili cumhurbaşkanlığı” sisteminin nasıl olacağı. Uzman konuğum ise Sakarya Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Nebi Miş. Nebi Miş aynı zamanda SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü. 

MİŞ:Yeni sistemde cumhurbaşkanının partili olması denge-denetleme açısından çok önemlidir. Cumhurbaşkanı mutlaka partili ve partisinin genel başkanı olmalıdır. Çünkü TBMM denetimi dışında partisi tarafından da denetlenecek, istikrar pekişecektir.

Mevcut tasarı partili Cumhurbaşkanı öneriyor ve Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz Cumhurbaşkanı bir partiye üye olabilir. Partili Cumhurbaşkanlığına en temel eleştiri; tarafsızlığına halel geleceği ve Türkiye’de herkesi temsil edemeyeceği yönünde. Cevap nedir? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar