Vahdettin İnce: PKK Kürtlerin çıkarını değil ölümünü istiyor

İNCE: Müslüman Kürt’ün bedenine deli gömleği gibi giydirilen Marksist sol akıl sürekli bahaneler üretiyor, çatışma istiyor. Herkesin barış dediği bir süreçte KCK’nın “devrimci halk...

İNCE: Müslüman Kürt’ün bedenine deli gömleği gibi giydirilen Marksist sol akıl sürekli bahaneler üretiyor, çatışma istiyor. Herkesin barış dediği bir süreçte KCK’nın “devrimci halk savaşı” başlatması varoluşsal bir tercihtir. Türk Solu kalıntıları istiyor, Kürtler ölüyor öldürüyor.

PKK’nın iki buçuk yıldır bir şekilde süren çözüm sürecini bitirmesi ve ölümcül terör eylemlerine başlamasıyla yeni bir evreye girdik. Çözüm sürecini destekleyen yüzde 70’i aşkın çoğunluğun PKK’ya yönelik askeri operasyonları da desteklemesi, PKK-HDP’nin bütün hakim söylemlerine, çağrılarına rağmen Kürtlerin sokaklara çıkmaması yeni bir siyasal-sosyolojik evrede olduğumuzun da işareti ve künhüne vakıf olmayı gerektiriyor.

İşte bunu konuşmak için en doğru isimlerden biri kuşkusuz yazar çevirmen Vahdettin İnce. PKK’nın var olma ve Kürtlerin iradesini, duygusunu, geçmişini ve geleceğini ipotek altına alma sürecini sadece yakın geçmiş üzerinden değil geniş zamanlı bir ilim-irfan süzgecinden de değerlendirebiliyor çünkü.

Silahlı Kürt siyasi hareketinin 7 Haziran öncesi-sonrası tutum farklılığı 11 Temmuz günü artık ilan edilen bir duruma dönüştü: 11 Temmuz’da KCK ateşkesin bittiğini açıkladı, 15 Temmuz’da KCK eş başkanı Bese Hozat yeni süreci “devrimci halk savaşı” olarak adlandırdı ve PKK terör eylemlerine başladı. PKK’nın bu tercihini nasıl okuyorsunuz?

Bu tercih PKK için varoluşsal bir tercihtir. Normal şartlarda düşündüğümüz zaman, çatışmasızlık, barış esas ve savaş, çatışma arızi iken PKK’nin tarihini incelediğimiz zaman barış arızi, buna karşılık çatışma esastır. PKK ilk ortaya çıktığında “talebeler” olarak bölgede şiddeti derinleştiren bir çatışma kültürünü oluşturdu. Ardından Apocular ismiyle şiddetin dozunu biraz daha yükseltti ve en sonunda PKK ismiyle yaklaşık otuz sene süren kapsamlı bir savaşı bölgenin temel karakteri haline getirdi. Bu yüzden asıl sormamız gereken şey nasıl oldu da bu son üç sene çatışmasız durabildi olmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar