Suriyelileri niçin sevmeliyiz?

Önce El-Cezire Türk’ten Sümeyye Ertekin’in haberiyle tanıdık Rami Ali’yi. Sonra Ülke TV’de Suriyeli çocukların eğitim sorununu konu edindiğimiz İnce Fikir’de konuğumuz oldu Rami....

Önce El-Cezire Türk’ten Sümeyye Ertekin’in haberiyle tanıdık Rami Ali’yi. Sonra Ülke TV’de Suriyeli çocukların eğitim sorununu konu edindiğimiz İnce Fikir’de konuğumuz oldu Rami. Sonra da Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan’ın Suriyeli mülteciler için verdiği iftarın pek kıymetli misafirlerinden oldu. Güzel bir konuşma da yaptı o akşam.

Rami 12 yaşında, kendinden küçük iki kız kardeşi var. Annesi-babası işitme-konuşma engelli ama şükür ki çocuklarda sorun yok. 

Üç yıl önce -diğer üç milyon Suriyeli gibi- can havliyle gelmişler Türkiye’ye. Korkuyla, kilometrelerce yürüyerek geçmişler sınırı. Şimdi güven içinde, Türkiye’ye minnet duyarak yaşıyorlar İstanbul’da.

Ama onların da -diğer üç milyon gibi- yaşadığı bazı sorunlar var. Ve bu sorunların başkalaşma riskine karşı hemen çözülmesi, Ankara’nın kendini yeniden organize etmesi gerekiyor.

Şu an mültecilerle ilgili pek çok konu 5-6 ayrı bakanlık ve AFAD arasında mekik dokunarak çözülmeye çalışılıyor. Zaman, enerji ve hedef kaybını önlemek için belki bir Göç-Entegrasyon Bakanlığı kurmak gerek.

Sivil toplumla AFAD arasındaki işbirliğinin yerelde en fazla iş kotarma potansiyeline sahip olan belediyelerle takviye edilmesi, belediyelerin mevcut mekan ve imkanlarını o il-ilçede bulunan Suriyeliler için de kullanması pek çok sorunu doğduğu yerde çözebilmek demek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “isteyen Suriyelilere vatandaşlık hakkının tanınacağını” müjdelemesi bu açıdan çok önemli bir adımdır. Çocukların okullaştırılması ise en acil olandır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 375 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 724 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar