Rusya ve Ukrayna Antalya'da uzlaşacak

Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan'ın bugünkü (10.03.2022)''Rusya ve Ukrayna Antalya'da uzlaşacak''başlıklı yazısı.

Bugün Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 15. Günü. Savaşan iki tarafın da kaybettiği, Türkiye gibi iki ülkeyle de ilişkisi bulunan üçüncü tarafların zarar gördüğü, ABD ve İngiltere'nin ise ellerini ovuşturduğu artık herkes için netleşti.

Faillerin, hesapların ve tuzakların üzerini örten sisin kalkması uzlaşı için sağlam bir zemin oluşturuyor.

Bugün Rusların da Ukraynalıların da çok sevdiği, her yaz geldiği, "hatırlayınca içimiz ısınıyor" diyerek tebessümle hatırladığı Antalya'dan güzel haberler alacağız inşallah.

İki ülke arasında bakan düzeyindeki ilk teması sağlayan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba'yı Antalya Demokrasi Forumunda bir araya getirecek.

Toplantı tarafların arzusu üzerine üçlü gerçekleşecek.

Bu demektir ki Rusya da Ukrayna da Türkiye'nin dengeli, gerçekçi ve yapıcı tutumunu görüyor ve Ankara'ya güveniyor.

Çünkü Türkiye gerilimin yükselmesinden bu yana iki tarafa da itidal tavsiye etti, iki tarafla da konuşmayı sürdürdü. Kırım'ın ilhakını reddettiği gibi Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini de net ifadelerle reddetti.

Ama "Rusya'dan da Ukrayna'dan da vazgeçmem" demekten de vazgeçmedi.

Şimdi SSCB'nin eski aile fertleri olan iki komşu ülkenin savaşarak halledemedikleri sorunları çözmeleri ve savaşı bitirecek bir uzlaşı noktasına gelmelerini için çaba sağlayacak.

Şüphesiz bunu yapacak tecrübeye, beceriye ve iyi niyete sahip Türkiye.

**

Rusya ve Ukrayna uzlaşma noktasına geldi mi peki?

Evet, ikisi de hesap hatası yaptığını görüyor ve bitirmek istiyor.

Antalya'dan uzlaşma kararı çıksa da değişmeyecek bir gerçek var: Rusya saldırgan ülkedir. Ukrayna'ya saldırarak uluslararası hukuku çiğnedi. Yüzlerce çocuğun, iki binden fazla sivilin, çok daha fazla insanın ölümüne neden oldu. Afganistan'ı, Irak'ı... işgal eden ABD başkanları gibi Putin de bundan dolayı yargılanmalıdır. Nokta.

Öte yandan şu da bir gerçek: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve yönetimi büyük bir tecrübesizlik ve öngörüsüzlükle ne yazık ki Ukrayna'nın mahvına sebep oldu.

Kendi coğrafi ve tarihi gerçeğinden koparak, Batıya güvenerek hata yaptı Zelenskiy.

NATO'nun dağınıklığını, Avrupa'nın lidersiz ve vizyonsuz kaldığını, Brexit'le beraber İngiltere-ABD arasında pekişen Anglosakson ittifakını, ABD'nin Çin korkusunu, Rusya'yı yıpratmak, Çin'i yavaşlatmak için fırsat kolladığını anlamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar