Prof. Dr. Nurşin Güney: Türk Akımı Projesi Amerika'ya goldür

TÜRKİYE ENERJİ SAVAŞININ TAM ORTASINDA Madanoğlu cuntasını deşifre ettiği için deşifre edilen eski MİT ajanı Mahir Kaynak 2013’te yaptığımız röportajda “bölgedeki kaosun nedeni enerji ve...

TÜRKİYE ENERJİ SAVAŞININ TAM ORTASINDA

Madanoğlu cuntasını deşifre ettiği için deşifre edilen eski MİT ajanı Mahir Kaynak 2013’te yaptığımız röportajda “bölgedeki kaosun nedeni enerji ve Türkiye meselenin tam göbeğinde” demişti. Bölgenin yüzyıl sonra yeniden dizayn edilmesinde yine petrol yatakları ve doğal gaz nakil hatları var. Türkiye de kendi güvenliğini ve menfaatlerini korumaya, parçalanmanın karşısında durmaya çalışıyor. Tam olarak ne oluyor, bu savaş neyin savaşı? Denklemde kim nerede duruyor? FETÖ, PKK, DAEŞ kim için insan öldürüyor? Musul operasyonu nereye evrilir? YTÜ Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney ile konuştuk. Prof. Güney özellikle Rusya ve enerji alanında uzman bir isim.

Prof. Güney: ABD Türkiye’nin potansiyelinden ürktü ve sıkıştırmak istedi. Ama Türkiye, Rusya ve İsrail’le ilişkilerini normalleştirerek elini güçlendirdi. Fırat Kalkanı ve Türk Akımı Projesi Amerika’yı epey tedirgin eder.

Türk Akımı’nın çok önemli olduğunu biliyoruz ama bölgedeki denklemi nasıl değiştireceğini sizden dinlemek isteriz?

Türk Akımı’nın şekillendiği yıl 2014. Projenin gerisinde Güney Akımı projesi vardı. AB ile Rusya arasındaki ihtilaflar -Moskova’ya uygulanan yaptırımlar, Ukrayna krizi vb.- neticesinde Güney Akımı Moskova tarafından rafa kaldırılınca Putin alternatif olarak Türk Akımı boru hattı projesini ortaya koydu. Hidrokarbon meselesinde doğal gaz hatlarının nereden geçeceği meselesi sadece iktisadi değil aynı zamanda siyasi bir mevzu. Boru hattı meselesinin belirleyici olan, jeopolitik mücadeledir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar