Özlem Zengin: Yetki devri yok sorumluluk var

ZENGİN: Türkiye özgür demokratik bir ortamda seçmene gidiyor. Aranacak olan ‘anayasal rıza’dır. Anayasa bu konuda bize diyor ki, teklif Meclis’ten 330’la, referandumdan yüzde 51’le geçmişse tamamdır....

ZENGİN: Türkiye özgür demokratik bir ortamda seçmene gidiyor. Aranacak olan ‘anayasal rıza’dır. Anayasa bu konuda bize diyor ki, teklif Meclis’ten 330’la, referandumdan yüzde 51’le geçmişse tamamdır. Ötesi işi sulandırmaktır.

Siyasetin amacı ‘helal oy’a talip olmaktır! 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili anayasa değişikliği TBMM sürecinin ardından halkın önüne gidecek. Referandum tarihi Nisan başına sabitlenecek gibi. Anayasa değişikliğini konuştuğumuz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hukukçu Özlem Zengin “Yeni sistemde milletvekilleri partilerinden bağımsız, müstakil bir güç haline gelebilecek. Vekalet vebal gerektirir, vekillerimiz ağır sorumluluk altında” diyor. Erdoğan’ın “Hayatta en büyük güç, hilesiz olmak” sözünden ilhamla hatırlatıyor: “2007’de hukuka uygun muhalefet edilseydi yaşananlar yaşanmazdı. Bugün bu değişikliğin sebebi 367 krizini çıkaranlardır. Siyaset normalleşirse insanlar yaralara oy vermekten kurtulur. İçine sinene verir. Ben buna ‘oyunu helal etmek’ diyorum”. 

Hükümet sistemi değişikliği üzerine on yıllardır konuşuluyor ama sanki hiç bu kadar sıkışmamıştı Türkiye. Bugün darbe tehdidi var, ekonomik kriz var, terör var, bölgede savaş var, seferberlik gerektirecek kadar olağan üstü bir hal var. Dolayısıyla hükümet sistem değişikliğiyle ilgili anayasal sürecin şimdi işlemesi tedirginlik yaratabiliyor. Eleştiriliyor da. Zamanlama doğru mu? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar