Mehmet Uçum: Muhalefetin direnci halk karşısında tuz buz olur

7 Haziran seçimlerinin ana teması yeni anayasa ve başkanlık. Partiler arası rekabet de bu tema etrafında olacak. “Türkiye ikinci büyük atılımını yapacağı karar anında” diyen AK Parti Kars milletvekili...

7 Haziran seçimlerinin ana teması yeni anayasa ve başkanlık. Partiler arası rekabet de bu tema etrafında olacak. “Türkiye ikinci büyük atılımını yapacağı karar anında” diyen AK Parti Kars milletvekili adayı hukukçu Mehmet Uçum ile AK Parti’nin değişim teklifini konuştuk. “Yetmez Ama Evet” kampanyasının, “Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları” inisiyatifinin etkin isimlerinden olan Uçum, Akiller Heyeti Doğu Anadolu bölgesi üyelerinden. Ve yeni anayasa için şehir şehir dolaşıp halkın taleplerini dinleyenlerden.

UÇUM: Türkiye toplumu son dokuz seçimde değişim iradesini ortaya koydu, hukuk sistemi ve siyasi krizleri oy gücünü kullanarak çözdü. Toplumsal/siyasal meşruiyet başkanlık sistemine yönelmiş durumda. Engel olmak isteyeni halk sandıkta cezalandırır.

7 Haziran nasıl bir seçimin tarihi? Neyin yol ayrımında ya da arefesindeyiz?

7 Haziran seçimleri Türkiye’nin ikinci kuruluşunun başlangıç seçimleri. Ak Parti’nin Yeni Türkiye Sözleşmesi “süreklilik içinde yeniden inşa ve çoklukta birlik” ilkeleri üzerine kurulu. Ak Parti 2002’den itibaren millet iradesine dayanarak Türkiye’de büyük bir değişim başlattı. Süreç toplumun demokratik iradesinin önündeki engelleri temizleme süreci olarak işledi. Gelinen yol bir anlamda kurumsal vesayetlerin geriletilmesi ve etkisizleştirilmesi süreci oldu.

- Toplumsal irade bu değişimin neresinde?

Türkiye toplumu son dokuz seçimde değişim iradesini güçlü biçimde ortaya koydu. Hukuk sistemi ve siyaset krizlerini oy gücünü kullanarak çözdü. Başka bir anlatımla; Türkiye toplumu bütün bileşenleri ve kimlikleriyle halkın iradesini baskılamaya çalışan vesayetçi yapıları tasfiye kararlığıyla hareket etti. Şimdi toplumsal ve siyasal koşulları hazırlanmış yeni siyasal sistemin kuruluşu aşamasına geçmiş durumdayız.Bu nedenle 2015 seçimleriyle birlikte siyasal tarihimizde belki de ilk kez halkın iradesine dayanan anayasa ile bir demokratik hukuk reformu başlatılacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 627 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar