İktisatçı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl: IMF’ye borcumuz bitti, Türkiye’ye baskılar arttı

Karagöl: Üç kızkardeş denilen kredi değerlendirme kuruluşları Moody’s, S&P ve Fitch denetlenmeye kapalı, kâr amaçlı şirketler. Türkiye’ye dair negatif kararlarının sebebi ise ekonomide...

Karagöl: Üç kızkardeş denilen kredi değerlendirme kuruluşları Moody’s, S&P ve Fitch denetlenmeye kapalı, kâr amaçlı şirketler. Türkiye’ye dair negatif kararlarının sebebi ise ekonomide dışa bağımlılıktan kurtulmamız.

ABD merkezli kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s iki gün arayla iki farklı görüş bildirdi ve Türkiye’nin notunu kırdı. Standart&Poors da 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra not indirmişti. Ne anlayalım bundan? Türkiye ekonomisi büzülüyor mu?

2002’den beri reformlarla sağlanan siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrar da sürekli hale geldi. Ekonomik büyümeden dış ticarete, enflasyondan işsizliğe, yatırımlardan kişi başı gelir artışına her alanda iyileşmeler gerçekleşti. Tüm bu yaşananlardan sonra dahi büyümenin sürmesi bu verilerin tesadüfi ya da geçici olmadığını gösterir. Türkiye ekonomisi 2016 yılı ilk altı ayda yüzde 3,9 büyüyerek G-20 ve OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen 4. ekonomi oldu. Kamu maliyesinin güçlü olması sayesinde ekonomi içerden ve dışarıdan gelen şoklardan minimum düzeyde etkilenmekte.

- Ekonominin gücü kamu maliyesinden mi geliyor?

Türkiye, kamu maliyesinin gücü sayesinde belli dönemlerde hane halkı tüketimi, bazen kamu harcamaları, bazen ihracat ile büyüyor. 2009’un son çeyreğinden beri ekonominin bu esnek yapısı nedeniyle büyümeye devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar