Dr. Hasan Basri Yalçın: ABD Suriye’de PKK devleti kuruyor

YALÇIN: Obama döneminde ABD sistemden çekildi, dünyadaki hegemonik istikrar bozuldu. Suriye’deki güvenlik maliyetini bölge ülkeleri ödüyor o yüzden. ABD gözetiminde oluşturulan PKK devletine karşı Türkiye bir an...

YALÇIN: Obama döneminde ABD sistemden çekildi, dünyadaki hegemonik istikrar bozuldu. Suriye’deki güvenlik maliyetini bölge ülkeleri ödüyor o yüzden. ABD gözetiminde oluşturulan PKK devletine karşı Türkiye bir an önce harekete geçmeli.

Yeni sürüm ‘böl parçala yönet’e karşı ne yapalım?

Obama döneminde Amerika’nın Suriye politikası var mıydı? Halihazırda Suriye’de ne yapmaya çalışıyor? Yeni sürüm ‘böl parça yönet’ siyaseti Suriye’de bir PKK devletini de kapsıyor mu? Türkiye kendi sınırında ‘ya DAEŞ ya PKK’ diyerek dayatılan terörün devletleşmesi sürecine izin verecek mi? Müttefiki ABD’nin PKK desteği karşısında ne yapabilir? AB dağılmanın eşiğine mi geldi? Yeni Başbakan ile Türkiye yeni bir dış politika mı belirlemeli? Yeni dönemin eşiğinde sorularımızı İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın cevapladı. Dr. Yalçın uluslararası ilişkiler teorisi ve uluslararası güvenlik felsefesi çalışıyor.

Başbakan’ın daha az düşman, daha çok dost sözünü siz de dış politikada yeni dönemin mottosu olarak mı okudunuz?

Türkiye’nin son on yılına bir dış politika vizyonu damga vurdu. Kimisi buna sıfır sorun politikası, kimisi ekonomik entegrasyon dedi. Yeni Osmanlıcılık diyen de eksen kayması diyen de oldu. Bir vizyon vardı. Ortadoğu’da Türkiye’yi merkezi bir aktör yapmak için odağını geniş tutan, diplomasiyi ve ekonomik ilişkileri önde tutan, Türkiye’nin nüfuz alanını genişletmek isteyen bir vizyon. 2011’e dek sorunsuz işledi.

DIŞ POLİTİKAYI TIKAYAN ARAP BAHARI DEĞİLDİ

Türkiye’nin bu vizyonu Arap Baharı ile mi sonlandı?

Kesinlikle katılmıyorum.

Arap Baharını Türkiye’nin vizyonu mu tetikledi peki?

Üçüncü sebep vardı. Arap Baharını tetikleyen de dış politikada tıkanmaya sebep de basit bir uluslararası denklemdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar