Cemal Öztürk: Darbeyi kırmak için ekonomik diplomasi

ÖZTÜRK: Ekonomik diplomasi Cumhurbaşkanımızın çizdiği perspektife uygun olarak devreye girsin. Hariciye, maliye, askeriye, iş dünyası entegre olduğu yapıları ikna etsin. Biz zaten Avrupa ülkesiyiz. Krizi lehimize...

ÖZTÜRK: Ekonomik diplomasi Cumhurbaşkanımızın çizdiği perspektife uygun olarak devreye girsin. Hariciye, maliye, askeriye, iş dünyası entegre olduğu yapıları ikna etsin. Biz zaten Avrupa ülkesiyiz. Krizi lehimize çevirmek mümkün.

YENİ MOTTO: TÜRK LİRASI DOLARDAN ÜSTÜNDÜR

Türkiye 2013’ten beri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde büyük bir mücadele veriyor. Gezi’yle başlayan 15 Temmuz darbe girişimiyle süren saldırı her defasında destansı şekilde püskürtüldü. Bu defa ekonomik bir saldırı var. Üstelik dünya ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde Türkiye ekonomisi büyüyor iken. Siber saldırılar 2,5 kat, terör kat be kat arttı. PKK’ya silah veren Batı, Türkiye’ye silah ambargosu koydu! Kredi kuruluşları not düşürdü. AP gümrük birliğiyle tehdit etti… Türkiye ise ‘dolar bozdur’ kampanyası ve ‘milli parayla ticaret’ çağrısıyla mücadeleyi yükseltiyor. Ne yapmak lazım? Uluslararası düzeyde piyasa deneyimi olan AK Parti Giresun Milletvekili, ekonomist Cemal Öztürk ile konuştuk. 

Temmuz sonrası halk kendiliğinden dolarını bozdurmuştu. Şimdi Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla hem halk hem ekonomi kurum ve birlikleri TL’ye geçti. Devlet ve millet tanka karşı verdiği mücadeleyi bu kez ekonomik olarak veriyor. Bazıları da sorun yapısal diyor Tam olarak ne oluyor?

15 Temmuz’da Cumhurbaşkanımız “halkımı demokrasiye sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi ve halk sokağa çıktı. Liderlik budur. Türkiye ekonomik anlamda da köşeye sıkıştırılmak isteniyor, halkımız bunu gördü. Dolar yatırım aracı değildir. Dolar ABD parasıdır ama dünya parası haline gelmiştir, rezerv paradır. Türkiye’nin yatırım açığı var doğru ama dolar da yastık altında, kasada değil ekonominin içinde olursa anlamı olur. Cumhurbaşkanımızın mesajlarını iyi anlamak lazım. “Çevre ülkelerle kendi milli paralarımızla alışveriş yapalım” demesi vatandaşımıza “dolarınızı altınınızı bozdurun” demesinden daha önemlidir.

DOLARI ALT ETMENİN YOLU

Neden daha önemlidir?

ABD Doları yerine hangi ülkeyle ticaret yapıyorsak kendi milli paralarımızla yaptığımızda dolar ya da euro otomatik olarak o miktarda devreden çıkacaktır. Dünyadaki para hacmi bizim o ülkelerle yaptığımız ticaret hacmi kadar daralacaktır. O paralar kendi ülkelerine gidecek ve değer kaybedecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 724 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar