Çatışmayı bitirmenin en medeni yolu müzakeredir

Son on dört yıl içinde Moro İslami Kurtuluş Örgütü adına dokuz ayrı hükümetle müzakere yürüten Mohagher İkbal şu anda Bangsamoro Geçiş Komisyonu’na başkanlık yapıyor ve...

Son on dört yıl içinde Moro İslami Kurtuluş Örgütü adına dokuz ayrı hükümetle müzakere yürüten Mohagher İkbal şu anda Bangsamoro Geçiş Komisyonu’na başkanlık yapıyor ve “bir çatışmayı bitirmenin en iyi yolu müzakeredir” diyor.

Bangsamoro Geçiş Komisyonu Başkanlığı’nı yapan Mohagher İkbal 1968 yılından beri Moro İslami Kurtuluş Cephesi içinde yer alan bir isim. Son on dört yıl içinde başmüzakereci olarak MIKC adına masaya oturan isim. Tüm bu süre içinde dokuz hükümetle müzakere yürütmüş, Moro sorununun ve çözüm çabasının hafızası konumunda.

Kendisini Cotabato’daki Bangsamoro Geçiş Komisyonu Merkezinde ziyaret ediyoruz.

İlk cümleler yine Türkiye’ye Osmanlı’ya dair: “Yakın zamana kadar Osmanlı padişahları için Moro camilerinde hutbe okundu selam gönderilirdi. Moro’da ve Müslüman coğrafyada Osmanlı İmparatorluğu süper güç olarak görülürdü. Bugün de Türkiye Morolu Müslümanlara sahip çıkıyor. Barış sürecimizde bizim yanımızda yer alıyor. Bundan dolayı müteşekkiriz”.

Barış için barışa hazırlanın!

“MIKC’ye duyulan kişisel bağlılıklar sayesinde Morolular bu noktaya geldi. Müslüman Mindanao halkı MIKC’nin arkasında durdu. Barışın yasalaşması aşamasına Başkan Aquino’nun “Bu ülkede çok fazla acı çekildi. Ben barışı halkımdan esirgemeyeceğim” demesiyle geldik. Bangsamoro geçiş metni bu binada kaleme alındı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar