AK Parti'nin başarısı Erdoğan'ın mirası

Gür: Biz AK Parti’nin oyunu seçimden bir hafta önce yüzde 47.2 bulmuştuk. Yurtdışı oyları ve Başbakan’ın son müjdeleriyle 1 Kasım’da o oran arttı. AK Parti tabanı oyunu hâlâ...

Gür: Biz AK Parti’nin oyunu seçimden bir hafta önce yüzde 47.2 bulmuştuk. Yurtdışı oyları ve Başbakan’ın son müjdeleriyle 1 Kasım’da o oran arttı. AK Parti tabanı oyunu hâlâ Erdoğan’ın hizmetlerine ve liderliğine veriyor.

1 Kasım 2015 seçimleri Türkiye siyasi tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri olarak şimdiden yerini aldı.

7 Haziran’da yüzde 41’e rağmen 13 yıllık AK Parti iktidarı sona erince seçmen koalisyon ihtimalinin bile kaosa gebe olduğunu gördü ve 1 Kasım’da tercihini istikrar ve güvenden yana yaptı. AK Parti’nin yüzde 49.48 almasına en fazla şaşıranların başında ise sonuçları erkenden bilmesi umulan araştırma şirketleri geliyor. Bugünlerde her biri ayrı ayrı özeleştirisini veriyor. Biri hariç. A&G Araştırma’nın sahibi Adil Gür. Sandığa en yakın sonucu bulan Gür ile konuştuk.

- 1 Kasım seçimlerini iki buçuk puan farkla gerçeğe en yakın bilen tek araştırma şirketi sizinki. Öncelikle tebrik ederim. Ama, o iki buçuk puanlık ıskayı sormadan da edemem!?

Öncelikle teşekkür ederim. Biz seçimden bir hafta önce yaptığımız araştırmada AK Parti’nin oyunu yüzde 47.2 bulduk ve yayınladık. Öncelikle araştırma Türkiye sınırları içinde yapılıyor, seçim sonuçları ise yurtdışı oylarını da kapsıyor. Yurtdışından gelen oyların AK Parti oylarını 1 puana yakın yükselttiğini biliyoruz. Diğer 1 puanlık fark ise AK Partinin son bir haftaki seçim kampanyasının etkisinden, özellikle de Sayın Başbakan’ın son hafta açıkladığı müjdelerden kaynaklanıyor olsa gerek. Artık “bu kadar kusur kadı kızında da olur” diyeceğiz.

DEĞİŞİMİN BAŞLAMA TARİHİ 8 HAZİRAN

- Seçim sonuçlarını korku üzerinden anlamlandırmaya çalışanlar oldu. Sizce?

AK Parti’nin seçim zaferini korkuyla anlamlandırmak AK Parti’nin yüzde 49.5’lik büyük başarısına haksızlık olur. AK Parti yüzde 49.5’e kendiliğinden gelmedi. AK Partiyi bu başarıya taşıyan pek çok önemli etken var. Birincisi AK Parti 7 Haziran seçimlerini iyi analiz etti, aday listelerini önemli ölçüde değiştirdi, strateji ve kampanya temalarını değiştirdi. İkincisi 7 Haziran’da muhalefet partilerinin ekonomik vaatlerinin önemli bir bölümünü, birebir aynı olmasa da hayata geçirmeyi seçmene taahhüt etti. Seçimlerde neredeyse hiçbir parti sokaklarda yokken çalıştı, iyi bir kampanya yürüttü. Sayın Cumhurbaşkanı’nın AK Partinin oylarındaki artışta etkisi de başka bir konu. Sayılabilecek onlarca neden var bunların hepsini göz ardı edip seçim başarısını korku paranoyaları üzerine kurmak haksızlık olur. Kaldı ki muhalefet partilerinin 1Kasım’da Türkiye’yi sandığa götürmeme yani bir hükümet kurma ihtimali vardı. Bunu da değerlendiremediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar